У ЧАСТ ЧУВЕНЕ ЖАНКЕ СТОКИЋ: Представа Авети отвара фестивал

Д. Н.

20. 10. 2019. у 17:50

У ЧАСТ ЧУВЕНЕ ЖАНКЕ СТОКИЋ: Представа Авети отвара фестивал

Биста Жанке Стокић у Сунчаном парку у Пожаревцу - Фото: Д. Новковић

Смотру у Раброву организује УГ "Жанка Стокић", у част најпознатије глумице у Србији између два светска рата
КУЧЕВО – У Дому културе у Раброву, родном месту чувене глумице Жанке Стокић (1888-1947), 1. новембра почињу Позоришне свечаности "Жанки у част", седамнаесте по реду.


Манифестацију ће отворити представа "Авети" Хенрика Ибзена, рађена у продукцији "Бео Арта", у којој наступају: Мирјана Карановић, Јована Гавриловић, Милан Марић, Слободан Бештић и Бранко Цвејић.


Наредне вечери на програму је представа "Судњи дан"Неила Лабуте, у извођењу Југословенског драмског позоришта, а 3. новембра "Хистерија" Тери Џонсона, у продукцији "Бео Арта".


У пратећи програм уврштено је отварање спомен-собе сликара Томислава Тота Јовића, дечја представа "Светлуцава и сјајна магична прича", документарни филм "Трње и ловорике Олге Илић" и концерт филмске музике, у извођењу Илије Рајковића – клавир и Мише Богдановића – труба.


Смотру у Раброву организује Удружење грађана "Жанка Стокић", у част најпознатије глумице у Србији између два светска рата. Као члан БДП-а, истакла се тумачењем ликова из Нушићевих комедија, нарочито "госпође министарке", из истоимене представе.


Прочитајте још: "Жанка"иде у руке Горици Поповић


У знак сећања на њу, 2003. године град Пожаревац и "Вечерње новости" установили су награду "Жанка Стокић", коју су до сада добиле неке од наших најпознатијих глумица.


Плакат представе Авети - Фото Бео Арт


Осим по глумачкој каријери, Жанка је упамћена и као жртва нове власти након Другог светског рата, кад је осуђена на осам година губитка националне части, јер је учествовала у немачким радио-програмима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације