ОПЕРОМ "Коштана" у режији Југа Радивојевића, у понедељак, 21. октобра биће свечано отворена зграда реконструисаног позоришта "Бора Станковић", које је страдало у подметнутом пожару 2012. године.

Отварање ће обележити тродневни програм, а дан пре свечаног отварања посвећен је онима који ће тек проводити дане у новом позоришту. За њих ће у недељу, 20. октобра бити одиграна представа за децу "Бастијен и Бастијена" Народног позоришта у Београду. Дан после свечаног отварања на новој сцени играће и Врањанци, који ће премијерно извести представу "Нечиста крв" у режији младог Југа Ђорђевића, који је поникао у врањском театру.

- Повратак глумаца врањског ансамбла у потпуно обновљену зграду позоришта без сумње је најважнији догађај за све Врањанце, али и грађане целог југа Србије. На овај дан чекали смо пуних седам година, и захваљујући Влади Републике Србије, локалној самоуправи и бројним донаторима, Врање је добило најсавременију зграду позоришта - рекао је градоначелник Слободан Миленковић на конференцији за новинаре.

Прочитајте још - Пре свечаног отварања завирили смо у Позориште „Бора Станковић” у Врању (ФОТО+ВИДЕО)

Он је подсетио да је уложено укупно 368 милиона динара, од чега је 173 милиона донирала Влада Србије, док је 195 милиона издвојено из локалног буџета и прикупљено од прилога појединаца и колектива. Обнову су пратили бројни проблеми, али је на крају Врање добило театар који ће имати мултифункционалну улогу.

- Поред велике сцене, која броји 256 седишта, позориште има партер и ложу, најсавременију техничку и сценску опрему, сада постоји и такозвана мала сцена кабаретског типа. А после 30 година Врањанци ће добити и биоскоп који ће бити у овој сали - каже Миленковић.

Директор Позоришта Ненад Јовић захвалио је свима на подршци у протеклих седам година, када је ансамбл радио у крајње непримереним условима. Уметнички директор Бојан Јовановић истакао је да нова зграда има велики значај не само у технолошком већ и у психолошком смислу, због тога се предстојећи "Борини позоришни дани" одвијају под слоганом "Повратак кући". Он је најавио и да ће у новој позоришној сезони бити припремљено пет представа.

Нова сцена позоришта “Бора Станковић“


Државни врх на отварању

Прочитајте још - "НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Са "Коштаном" у нову зграду

У понедељак ће свечаном отварању присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић. Она лично и њен кабинет су не само финансијски већ и логистички помогли да се радови заврше. Иако није званично потврђено, очекује се и долазак председника Александра Вучића.

ДРЖАВНИ ВРХ НА ОТВАРАЊУ

У понедељак ће свечаном отварању присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић. Она лично и њен кабинет су не само финансијски већ и логистички помогли да се радови заврше. Иако није званично потврђено, очекује се и долазак председника Александра Вучића.