Издања „Новости“: Матијини портрети и Ногови детаљи

19. 10. 2019. у 14:49

Издања „Новости“: Матијини портрети и Ногови детаљи

Матија Бећковић / Фото З. Јовановић / Рајко Петров Ного / Фото Н. Фифић

Компанија "Новости" на сајам долази са најновијим књижевним хитовима. Пред читаоцима нове странице Бећковића, Чепурина, Нога, али и наших колега Ивана Миладиновића и Бориса Субашића

ПРАВО из штампарије на Сајам књига стиже нова књига Матије Бећковића - “Мојих 80 - портрети”. У најновијем издању Компаније “Новости”, академик Бећковић је исписао својеврсно песничко завештање које чини 80 нових портрета личности које су обележиле његов живот, почев од родитеља и знаменитих фигура српске историје и културе, до савременика и пријатеља у којима се такође песнички огледа. Песник је намерно издвојио 80 портрета, јер је ове године напунио толико година.

- У скицама непоновљивих дијалога и незаборавних исказа, наш највећи живи песник дочарава епоху и ту епоху чини великом и племенитом, упркос њене трагичности - оценио је Драган Лакићевић у рецензији, уз напомену да галерију Матијиних портрета допуњује и ликовни албум сликара Предрага Драговића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Београдски сајам књига отвориће Милован Витезовић

Међу ексклузивним издањима наше компаније је и дело “О Србији и Србима - Очима руског амбасадора” Александра Чепурина, у коме овај искусни дипломата пише како нас је видео и доживео, скенира менталитет и најмаркантније националне особине, навике, врлине, мане.

Први пут у јавности је комплетно испричана прича уредника информативног програма РТС Милорада Комракова о ноћи када су НАТО пројектили погодили зграду националне телевизије, у којој је погинуло 16 запослених. У исповести “02:06 Бомбардовање РТС - Моја истина” налази се све оно што се упорно прећуткује свих ових 20 година. У њој су драматична сведочења преживелих о ноћима дежурања и стрепњи запослених док су падале бомбе, политичке, друштвене чињенице и околности, у којима се збило велико зло. Ова књига је једна од карика које су недостајале за савременике и будуће историчаре.

Песник Рајко Петров Ного пре две године, после операције каротиде, доживео је тежак мождани удар и директно се сусрео са смрћу. Изгледало је да ће бити стављена тачка на његово певање. Али, Ного се са том пресудом није мирио. Песник и велики побуњеник, од смрти се бранио својим најубојитијим оружјем - док се буквално борио за дах, борио се и за реч, за песму. И у тим тешким тренуцима, створио је врло интимну песничку књигу “Документарни детаљи”.

НАЈОБИМНИЈИ ЗБОРНИК ЋИРИЛИЧКИХ ЗАПИСА КАПИТАЛНО дело “Ћирилични натписи на стећцима” Горана Комара, заједно су објавили Компанија “Новости” и “Штампар Макарије”. На хиљаду сто педесет страница, приказано је близу 500 старих натписа у временском распону од најранијих балканских ћириличких натписа на обали Јадрана и у требињском крају до оних из 18. века, који су сви исписани истим системом ћириличког писма. У питању је неспорно најобимнији зборник старих ћириличких натписа на Балкану урађен до данас, за који су издавачи добили награду за издавачки подухват године на херцегновском “Тргу од књиге”.

Књиге наших колега Ивана Миладиновића и Бориса Субашића, “Кад говори мртав краљ” и “Путник по Светој Гори” за неколико месеци су постале хитови. Миладиновић у књизи “Кад говори мртав краљ”, по којој су снимљени делови серије “Сенке над Балканом”, пише о политичкој позадини атентата на краља Александра Првог Карађорђевића, отвара многа питања и расветљава догађаје пре и после марсељског атентата.

Репортер “Новости” Борис Субашић, који се годинама враћа на Свету Гору, место вере и моћне историје, у књизи “Путник по Светој Гори” приповеда најузбудљивије приче и предања која су исписивана, причана и чувана дуже од миленијума. Настала као резултат бројних путовања на ово свето место, Субашићева књига је својеврсни водич кроз благо Свете Горе.

У књизи “Велике српске љубави” Жижа Радивојевић исписала је 40 љубавних прича које светле кроз осам векова наше богате историје. У њој су се нашли парови којима је љубав обележила живот, било да је трајала или се претворила у пепео, спаљена страшћу, тешким политичким или менталитетским и етничким околностима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ФЕСТИВАЛ У ЗАЈЕЧАРУ: Почињу "Дани Радмиловића"

Књига “Извесна представа о правди” се бави истрагама Дика Мартија, од највећих заплена хероина у Швајцарској, тајних затвора ЦИА, трговине органима на Косову и тајни “жуте куће”, до људских права у Чеченији, или било где, где се професионално и морално ангажовао. Некадашњи известилац Савета Европе о трговини људским органима на КиМ чинио је то без компромиса и вођен снажном моралном страшћу.

НАШЕ ПРОМОЦИЈЕ

ПЛАТО БЕОГРАДСКИ САЈАМ

УТОРАК 18.00-18.50 “НОВОСТИ” - “О Србији и Србима” Александар Чепурин

САЛА ВАСКО ПОПА

ЧЕТВРТАК 16.00-16.50 “НОВОСТИ” - “Истина о бомбардовању РТС-а” Милорад Комраков

САЛА ИВО АНДРИЋ

ПЕТАК 20.00-20.50 “НОВОСТИ” - “Путник по Светој Гори” Борис Субашић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације