Београдски сајам књига отвориће Милован Витезовић

Бета

17. 10. 2019. у 15:15

Београдски сајам књига отвориће Милован Витезовић

Фото Т. Ћирић

Поред куповине књига посетиоци моћи да присусвују и сајамским изложбама, трибинама, као и Фестивалу стваралаштва младих
Међународни сајам књига који се од 20. до 27. октобра одржава по 64. пут у Београду. отвориће писац Милован Витезовић, најавили су данас организатори и поручили да очекују да број посетилаца премаши прошлогодишњи када је Сајам посетило 193.000 људи.

Заменица директора Београдског сајма Горица Скипина најавила је да ће поред куповине књига посетиоци моћи да присусвују и сајамским изложбама, трибинама, као и Фестивалу стваралаштва младих на којем ће бити представљена дела уметника млађих од 30 година из разних области стваралаштва.

Навела је да је припремљено 667 сајамских програма и промоција, што је 15 одсто више у односу на прошлу годину.

"У оквиру Сајма традиционално ће бити додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција и то у категоријама - Издавач године, издавачки подухват године, дечија књига године, награда за издавача из дијаспоре на српском језику, специјано признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача књигу или стрип, награда Богдан Кршић за најлепшу књигу, награда за најлепшу дечију књигу и специјално признање за младог дизајнера", набројала је Скипина на другој конференцији за новинаре пред 64. Сајам књига.

Чланица одбора Београдског сајма књига Сања Милић казала је да ће поред домаћих и писаца из региона, на Сајму бити гости из САД, Турске, Русије, Литваније.

Милић је навела да чланове Одбора поред ње чине Гордана Предић, Данка Селић, Андрија Бојанић, а председник Одбора је Душан Ковачевић.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли најавио је да ће на отварању сајма говорити египатски писац и председник Међународног сајма књига Каира Хаитим Алхај Али, док ће отварању египтаског штанда присуствовати министарка културе Инес Абдел Дајим.

Алгувејли је најавио да је на египатском штанду предвиђен наступ Балетске каирске опере која ће у недељу 20. октобра, наступити и на Сајму и у Народном позоришту у Београду у 21.00 час.

У среду, 23. октобра, поводом представљања српског издања књиге "Срби у очима Египта" говориће три бивша амбасадора Египта у Србији, а очекује се и присуство министра спољних послова Ивице Дачића.

На штанду Египта 24. октобра предвиђен је наступ трупе "Ал Арагоз" која покретима руку "прича приче".

Уредник програма Сајма књига Вуле Журић најавио је да ће првог сајамског дана, у недељу, 20. октобра, бити трибина "Правда за Нобела" о Олги Токарчук и Петеру Хандкеу, овогодишњим добитницима те награде .

Међународни београдски сајам књига који се приређује 64. пут, трајаће од 20. до 27. октобра, под слоганом "Писмо=Глава", са 500 излагача од који 60 иностраних.

Током Сајма биће истакнут рад Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича чије су годишњице обележене ове године.

Цена појединачне улазнице је 250 динара, а колективне 150 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације