ШВЕДСКА АКАДЕМИЈА О НОБЕЛОВЦУ: Хандке није крив, нема доказа да је одао почаст крвопролићима

А. П.

17. 10. 2019. у 20:45

ШВЕДСКА АКАДЕМИЈА О НОБЕЛОВЦУ: Хандке није крив, нема доказа да је одао почаст крвопролићима

Фото Г. Чворовић

Никада није негирао или релативизовао ратне злочине

НЕМА доказа да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке "одао почаст крвопролићима", написао је Матс Малм, секретар Шведске академије, у ауторском тексту у листу Dagens Nyheter у одбрану одлуке која је изазвала салву негативних реакција широм света. Малм је у писму поручио да "Академија нема намеру да награђује ратног злочинца или да негира ратне злочине и геноцид".

Прочитајте још - Петер Хандке: Оживљавају ме Срби са Косова

- Хандке је дао провокативне, непримерене и нејасне изјаве о политичким питањима, али никада није негирао или релативизовао ратне злочине - оценио је Малм и цитирао текст из немачког листа "Зидојче цајтунг" 2006. у коме је Хандке истакао да је оно што се догодило у Сребреници злочин против човечности.

Секретар Шведске академије Матс Малм је казао да нису могли да пронађу доказе да је Хандке негирао злочине тиме што је присуствовао сахрани Слободана Милошевића.

- Питамо се које су то изворе користили његови критичари и шта се заправо говори о Хандкеовим изјавама. Академија није пронашла ништа у његовом писању што би могло да представља напад на цивилно друштво или непоштовање једнакости свих људи - записао је Малм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Lj. Milošević

18.10.2019. 07:50

Наравно да није крив. Он говори само истину.

Bangar

18.10.2019. 13:05

Handke je dobio nagradu za knjizevnost a ne za vodjenje politike, nekima to slabo ide u glavu.