АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ У ЛЕСКОВЦУ: Конференција европских редитеља

И. Митић

19. 09. 2019. у 13:52

АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ У ЛЕСКОВЦУ: Конференција европских редитеља

Фото: И. Митић

Како је у четвртак најавио Дарко Бајић, уметнички директор овог фестивала организатори већ раде на томе да се у Лесковцу одржи скуп европских филмских редитеља
ЛЕСКОВАЦ – Традиција окупљања редитеља из земаља бивше Југославије на Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије(LIFFE) могла би да већ од наредне године прерасте у Европску конференцију редитеља. Како је у четвртак најавио Дарко Бајић, уметнички директор овог фестивала организатори већ раде на томе да се у Лесковцу одржи скуп европских филмских редитеља.

Прочитајте још: НАГРАДА БОГДАНУ ДИКЛИЋУ УЗ ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ: У Лесковцу свечано отворен 12. Интернационални фестивал филмске режије

- Надам се да ћемо у томе успети и да ће овај фестивал убудуће бити фестивал све већег и већег значаја, а више сам него сигуран да ће снага лесковачке публике и снага и воља овог града омогућити да се то деси – истакао је редитељ Дарко Бајић.

Он је оценио да је време да фестивал крене новим, крупнијим, корацима ка својој даљој афирмацији и ка томе да се позиционира тако да буде један од најзначајнијих фестивала у региону, па и у Европи.

Дарко Бајић


Прочитајте још: ЛЕСКОВАЧКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР: Ново рухо пред 12. ЛИФФЕ

- Десет година смо стварали праву биоскопску атмосферу и мислим да смо у томе успели. Успели смо да направимо фестивал који обогаћује људе и њихова осећања. Ово је фестивал коме се филмски радници враћају захваљујући гостопримству и преданом раду Лесковчана као и атмосфери која је права, фестивалска – рекао је Бајић.

Његове оцене потврдио је и глумац Милош Биковић речима да није очекивао да ће наићи на овакав фестивал у чији развој вреди улагати, јер почива на концентрацији заједничког усмерења свих који у његовој припреми учествују.

Милош Биковић


- Када дођете на фестивал очекујете неку ватру живог контакта са публиком, а то се у овом граду осећа. Ако то постоји онда је фестивал жив, ако не постоји онда је све узалудно. Да те ватре нема дешава се и на много већим фестивалима. Постоји само спољна фасада, неги гламур, а нема живе размене енергије која је смисао сваког фестивала. Проблем је што се сваки фестивал заснива на нечему што је невидљиво, а овај фестивал то има и то се осећа и то је показатељ здравог фестивала – закључио је Биковић који је у среду увече отворио 12. LIFFE.

ПРИКАЗАНО 200 ФИЛМОВА

У минулих 12 година на LIFFE је приказано 200 филмских остварања, од којих су многа у Лесковцу имала међународну или српску премијеру. Те филмове видело је више од 50.000 гледалаца. И ове године на фестивалу се додељују три награде за најбољу режију, које носе име Живојина Жике Павловића, као и награде за најбољег глумца и глумицу. Од пре неколико година, у пратећем програму, приказују се и студентски филмови из целог регина, а најбољи млади редитељи биће награђени признањем са именом Радомира Баја Шарановића, професора Факултета драмских уметности у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације