ЛЕСКОВАЦ – У лесковачком Народном позоришту вечерас је свечано отворен 12. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (LIFFE). Током пет фестивалских дана публика ће моћи ће да ужива у најбољим филмовима из свих земаља бивше Југославије насталим минуле године. У такмичарској конкуренцији је пет домаћих и осам филмова из региона. Они се надмећу за престижно признање најбољој режији које носи име чувеног редитеља Живојина Жике Павловића као и посебна награда фестивала за афирмацију регионалне кинематографије у свету. Она је уручена прослављеном глумцу Богдану Диклићу што је пропраћено овацијама публике.

- Када добијете награду Живојин Жика Павловић осетите се некако малим. Буде вам непријатно. То је стварно велика част. Хвала уметничком савету и свим оним људима који су ми омогућили ове 44 године колико радим овај посао, ако се може назвати послом уопште. Они су ми омогућили да сада стојим овде и да у руци држим признање и у њихово, а помало и у моје име, које се зове Живојин Жика Павловић. Има љубави за уметност и ван Београда и неизмерно хвала домаћинима и свима вама за овако срдачан аплауз – казао је Диклић.

Црвеним тепихом прошао је велики број редитеља и глумаца из целог региона. Међу њима су били и Андреја Милошевић, Александар Срећковић Кубура, Миодраг Радоњић, Горан Богдан, Милена Павловић, иначе ћерка Живојина Павловића. После спектакуларног ватромета фестивал је отворио Милош Биковић, један од најуспешнијих глумаца млађе генерације.

Милена Павловић, ћерка Живојина Жике Павловића, и Богдан Диклић- Волим да дођем у Лесковац из два разлога. Један је роштиљ, а други је публика. Сада имам и трећи разлог, а то је овај фестивал. Могу да кажем и да ми је част да отварам фестивал када господин Богдан Диклић добија његово највише признање. Желим свима нама да фестивал расте и да заједно уживамо у квалитетним филмовима. Када је овако сала пуна то је знак да култура живи и да смо направили још једну победу – истакао је Биковић.Он је пре церемоније свечаног отварања био гост трибинског програма „У крупном плану“ где је пред препуном салом биоскопа Лесковачког културног центра(ЛКЦ), организатора фестивала, говорио о својој професионалној каријери.

У такмичарској конкуренцији су домаћи филмови: „Пијавице“ Драгана Маринковића, „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског, „Ајвар“ Ане Марије Роси, „Шавови“ Мирослава Терзића и „Делиријум тременс“ Горана Марковића. Филм „Син“, редитељке Инес Тановић из Босне и Херцеговине, у Лесковцу ће имати међународну премијеру, а српску премијеру словеначки филм „Глумим, јесам“ Мирослава Мандића. У главном фестивалском програму су и филмови: „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине, „Осми повјереник“ Ивана Салаја, „Последице“ Дарка Штантеа, „Ти имаш ноћ“ Ивана Салатића, „Сам самцат“ Боба Јелчића као и филм „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске, који је српску премијеру имао на овогодишњем Палићком фестивалу.
ПРОЧИTАЈTЕ ЈОШ:
ЛЕСКОВАЧКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР: Ново рухо пред 12. LIFFE


- Да не причам ништа лепо о ономе што вас очекује. Предлажем да се видимо на крају, кад будете одгледали ове филмове, па ће ваш аплауз говорити колико смо били успешни, а ја ћу говорити када будем видео пуне сале као и до сада и аплаудирати вама. Хвала вам на томе јер фестивала не би било без публике. Хвала Лесковцу што је такав домаћин да му се гости увек враћају – закључио је Бајић.

Директорка ЛКЦ Сања Цонић је истакла да је привилегија организовати LIFFE јер је то фестивал заједништва, љубави и слоге и да је било задовољство гледати како расте и развија се у један од најпрестижнијих у региону, док је градоначелник Лесковца Горан Цветановић додао да фестивал доприноси добрим односима међу земљама насталим распадом некадашње заједничке државе.

- Негујући љубав према филмском стваралаштву негујемо и добре суседске односе. Тако ћемо и ове године избрисату границе на простору бивше Југославије – поручио је Цветановић.

Отварању је присуствовао и Горан Матић, директор Филмског центра Србије. И он је поздравио чињеницу да је сала лесковачког Народног позоришта била тесна да прими све љубитеље филмске уметности.

- Обично се каже да су филмови више од живота и они то јесу. За LIFFE(живот) требају вам емоције, а филмови су пре свега емоција – рекао је Матић.

Поред „Балканске међе“, чијом је пројекцијом вечерас почела ова филмска смотра, ван такмичарске конкуренције биће приказан и филм Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот“ као и „Последњи Ју филмски романтик“ Радослава Станишића. Богат пратећи програм обележиће и пројекције студентских филмова из региона, бројне трибине, изложбе и промоције књига. Фокус је на професионалном раду прослављеног редитеља Живојина Жике Павловића и глумца Небојше Глоговца.ЖИРИ ФЕСТИВАЛА

О фестивалским наградама ће ове године одлучивати редитељи Ненад Диздаревић и Винко Брешан и глумица Бојана Маљевић. На фестивалу се, поред три награде за режију, додељују и признања за најбољу мушку односно женску улогу.


ПИЛОТ ЕПИЗОДЕ СЕРИЈА


Публици у Лесковцу биће приказане и пилот епизоде четири серије: „Сенке над Балканом 2“ Драгана Бјелогрлића, „Бисери Бојане 2“ Миме Караџића, „Група“ Уроша Томића и „Дуг мору“ Горана Гајића. То је новина на овогодишњем фестивалу која ће, како је најавио Бајић, бити настављена и у годинама које долазе.