У славу Вуковог дела

В. МИТРИЋ

10. 09. 2019. у 19:41

У славу Вуковог дела

Са отварања Вуковог сабора, Фото: В. Митрић

Занимљив програм најстарије српске културне манифестације

ПРОГРАМИ овогодишњег 86. Вуковог сабора, највеће и најстарије српске манифестације, која је почела у понедељак увече, у Вуковом дому културе, настављени су у уторак у Гимназији "Вук Караџић" представљањем српског народног илустративног календара "Даница" у издању Вукове задужбине.

Реч о календару "Даница" имали су академик Нада Милошевић Ђорђевић и др Миодраг Матицки, уредници "Данице", и професор др Бошко Сувајџић, председник УО Вукове задужбине.

Потом је Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић била место представљања књиге "Вукове приче о речима", у издању "Лагуне", коју је приредио др Миодраг Матицки, а о којој су зборили др Маја Павловић Шајтинац, др Миодраг Матицки и Дејан Михаиловић, уредник "Лагуне". Приказан је и играно-документарни филм "Србијо, душо моја", снимљен поводом 100 година од краја Великог рата, у ком учествују глумци Позоришта КУД "Караџић" и чланови групе "Караџић".

Прочитајте још - ВУКОВ САБОР: Слава српском генију

- Вук је схватио, осетио и доказао да је језик "крв" нашег рода, како је пишући о њему забележила чувена наша списатељка Исидора Секулић. И уздигао нас је својом мисијом до "културног неба", захваљујући чему је наша културна баштина достигла звездане векове, деценије и године - каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице, домаћин ове велике културне светковине у Јадру. - Вуков пут и Вукови завети, вуковско дело и наслеђе је богатство од непроцењиве вредности, што посебно ми Срби изнад свега ценимо и поштујемо. У праву је био мудри архимандрит Гарасим Петрановић, који је, држећи слово, после опела Вуку у Бечу рекао да је за нас Србе, после Бога, највише учинио Тршићанин и Јадранин, чије име и дело, с љубављу славимо.

ЛЕПОТЕ ОБИЧАЈА

МАРКО Миленковић, државни секретар у Министарству просвете, свечано је отворио овогодишње саборовање у част чувеном Јадранину и једном од најзнаменитијих Срба свих времена.

Вука су, како је рекао Миленковић, "обележила два појма - народно и српство".

- Откривши читавој Европи, али и свету све лепоте српске књижевности и српских обичаја, Вук из је сачувао од заборава и оставио је нама да се сећамо ко смо и шта нам ваља да чинимо - нагласио је Миленковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације