ШКОЉКА и глава, скулптура у бронзи из 1933. године, рад уметника Жана Ханса Арпа, била је прва ствар коју је чувена и екстравагантна колекционарка Пеги Гугенхајм купила за своју колекцију. Од тада је прошло више од 80 година, а Пегина колекција у Венецији одужила се једном од оснивача дадаизма ретроспективном изложбом "Природа Арпа", чијем затварању је присуствовао прошлог викенда и репортер "Новости".

- Арп ме је одвео у ливницу у којој је ово дело довршено и толико сам се заљубила у тај предмет да сам морала да га узмем у руке. Чим сам га осетила, пожелела сам да буде мој - написала је својевремено колекционарка у аутобиографији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Балкан из женског угла

Са Жаном Арпом, баш као и са Кандинским и Ивом Тангијем, упознао ју је Марсел Дишан, један од најутицајнијих уметника двадесетог века и Пегин пријатељ. Као и Танги, и Арп ће се, судећи према Пегиним биографима, наћи на подужој листи њених љубавника, међу којима је био и чувени писац Семјуел Бекет.

Како кажу у Колекцији Пеги Гугенхајм, "Природа Арпа" бацила је сасвим другачије светло на шестодеценијску каријеру пионира апстракције. У собама магичне Палате Венијер, Пегином некадашњем дому, нашло се 70 скулптура од пластике, бронзе, мермера и дрвета, колажи, цртежи и таписерије из приватних колекција. Поставку је приредила Кетрин Крафт, а организовао "Нешер центар за скулптуру" из Даласа. Такође је било изложено и седам Арпових дела из сталне Пегине колекције.

Арп је био члан чувене минхенске групе "Плави јахач", радио је са Полом Клеом и дадаистима у Цириху. Почетком двадесетих жени се уметницом Софијом Таубер, са којом прави велике колаже. Пројектовао је масивне пластике за универзитете у Харварду и Каракасу, и за Унеско у Паризу.

Кип "Анђео града" прст у око калуђерицама


Његове "флуидне форме", како их зову организатори изложбе, савршено су се уклопиле у амбијент беле Пегине палате, која једном страном излази на Гранд - канал, а другом на венецијанске уличице, окружена раскошном баштом. Овде су својевремено на седељке долазила славна имена као што су Труман Капоте, Тенеси Вилијамс, Мери Макарти, Вилијам Бароуз или Ален Гинзберг.

Жан Арп

Међу бујним растињем у унутрашњем дворишту посетиоци могу да виде скулптуре Хенрија Мура, Алберта Ђакометија, или француске вајарке Жермен Ришје, као и чувена врата од црног гвожђа и бојеног стакла, рад калифорнијске уметнице Клер Фалкенштајн. У дну дворишта налази се гроб саме Пеги и њених 14 кућних љубимаца, уз натпис "Овде леже моје вољене бебе".

У двориштанцету, тачно испред капије кроз коју се излази на Гранд - канал, постављен је бронзани "Анђео града" Марина Маринија, из 1948. Скулптуру је немогуће не приметити када се плови Гранд - каналом. У питању је кип са јахачем раширених руку, главе забачене уназад, са фалусом у ерекцији. У својим мемоарима Пеги је тврдила да је Марини осмислио да фалус може да се скине, а да га је она постављала када је знала да ће ту проћи калуђерице.

Овде је сахрањена Пеги Гугенхај


Беле зидове палате красе дела Пикаса, Далија, Шагала, Кандинског, Маљевича, Пита Мондријана, Жоржа Брака, Ренеа Магрита, Пола Клеа, Хуана Мироа, Макса Ернста, Де Кирика, Далија, Мана Реја, Бранкушијеве скулптуре... Цела једна соба посвећена је Џексону Полоку, вероватно најскупљем америчком сликару, пиониру апстрактног експресионизма, ког је свету открила управо Пеги Гугенхајм.

О најпознатијој колекционарки говорило се као о "саблазни модерне уметности", добрим делом због њеног раскалашног живота и необузданог сексуалног апетита.

Пеги Гугенхај


Пеги је, такође, важила за шкртицу, на чијим забавама се пију јефтина италијанска вина, али је број уметника које је директно финансирала велики.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОРТРЕТИ "ГАЛЕРИЈЕ БЕСМРТНИХ": Великани позоришта путују Србијом

ЛУВР

ПЕГИ Гугенхајм је из ратом захваћене Европе успела да спасе, шаљући их бродом за Њујорк, 150 вредних дела савремене уметности. Пре тога је покушала да их склони у складиште "Лувра", али јој је управа музеја одговорила да радови за чије је чување замолила нису вредни спасавања. Међу њима су били Кандински, Кле, Брак, Делоне, Дали, Магрит, Де Кирико, Миро, Ернст...