ЕГИПЋАНИ СПРЕМАЈУ БОГАТ ПРОГРАМ ЗА САЈАМ КЊИГА: Од фараона до личних прича

Д. Б. М.

субота, 07. 09. 2019. у 23:46

ЕГИПЋАНИ СПРЕМАЈУ БОГАТ ПРОГРАМ ЗА САЈАМ КЊИГА: Од фараона до личних прича

Мамдух ел Дамати Фото ЕПА

Читаоцима ће се представити Салва Бакр, Маи Халед и Мамдух ел Дамати

НА предстојећем Међународном београдском сајму књигу, који се одржава током последње недеље октобра, земља почасни гост биће Египат. У Амбасади Египта су нам рекли да за посетиоце највеће манифестације писане речи на Балкану припремају богат културно-уметнички програм. А, како "Новости" сазнају, долазак су потврдиле књижевнице Салва Бакр и Маи Халед, као и познати египтолог Мамдух ел Дамати, некадашњи министар антиквитета у овој земљи.

Салву Бакр сматрају једном од најинтересантнијих писаца млађе генерације. Она је због политичких текстова неко време провела у затвору. Пажњу читалаца освојила је већ са првом збирком прича "Зејнат на председниковој сахрани". У међувремену је објавила збирке "Светилиште Атија", "Сељачке паре", "тако диван глас" и "Крађа душе", као и роман "Златна кочија се не пење на небо".

Маи Халед се у својим делима бави контроверзним темама за своје сународнике, али и креативним писањем. Њен роман "Чаролија тиркиза" говори о двема женама, Лејли и њеној тетки Нуну, сликарки која пада у кому после несреће на мору.

Прочитајте још - Египћани воле змаја

Мамдух ел Дамати је познат по делима из области историје и археологије. Некадашњи египатски министар за антиквитете учествовао је у важним археолошким открићима. Био је и директор Египатског музеја, професор на универзитету у Каиру, председник међународне асоцијације египтолога, арапске археолошке асоцијације, арапског дела Икома, и добитник је многих значајних награда.

МАХФУЗОВА "ДЕЦА"

ИЗДАВАЧКА кућа "Агора" спремила је за Сајам књига роман "Деца наше улице" египатског нобеловца Нагиба Махфуза, а представиће и роман "Приче Јусуфа Тадроса", египатског аутора Адила Исмата, добитника Медаље Нагиба Махфуза за књижевност.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације