ЈОШ ЈЕДАН СРПСКИ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА: И Шавови послали пријаву

А. П.

четвртак, 22. 08. 2019. у 17:00

ЈОШ ЈЕДАН СРПСКИ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА: И Шавови послали пријаву

Фото IMDB

Пријава за филм послата је благовремено, током последњег дана конкурса, али, како нам је речено, из техничких разлога није стигла.

ТРКА за српског кандидата за Оскара постала је још неизвеснија, јер је, како сазнају "Новости", у четвртак прихваћена и пријава продуцента Уликса Фехмиуа за драму "Шавове", чиме је број пријављених филмова на конкурсу Академије филмске уметности и науке (АФУН) нарастао на шест.

Пријава за филм послата је благовремено, током последњег дана конкурса, али, како нам је речено, из техничких разлога није стигла. Накнадном провером утврђено је да је комплетна документација предата у року, пријава је прихваћена па је и филм Мирослава Терзића уврштен на листу домаћих кандидата за златну статуету за најбољи филм ваненглеског подручја.

Прочитајте још - СРПСКИ ФИЛМ МЕЂУ 46 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ: Глас за "Шавове"

Комисија АФУН-а састављена од 24 члана, ако не буде још изненађења, бираће између шест филмова: "Шавови", "Краљ Петар Први" Петра Ристовског, "Делиријум тременс" Горана Марковића, "Терет" Огњена Главонића, "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића и "Режи" Косте Ђорђевића.

"Шавови" се баве темом новорођених беба несталих из болница у Београду које су проглашаване умрлим, а заправо су продаване на усвајање. Филм је инспирисан сведочењем једне од мајки, кројачице из Београда, која верује да јој је дете отето пре више од двадесет година, а главну улогу игра Снежана Богдановић.

ЧЛАНОВИ КОМИСИЈЕ

СТРУЧНИ одбор АФУН-а, који ће одлучивати о нашем кандидату за Оскара чине: Божидар Зечевић (председник), Аљоша Вучковић, Братислав Петковић, Вера Влајић, Војкан Борисављевић, Дејан Зечевић, Драган Маринковић, Драгомир Зупанц, Жарко Драгојевић, Злата Нуманагић, Ирфан Менсур, Иван Бекјарев, Ивана Кроња, Јелена Ђокић, Милан Јелић, Миленко Јеремић, Миљен Кљаковић Крека, Милорад Глушица, Мирослав Момчиловић, Предраг Поповић Пега, Радослав Зеленовић, Радмила Живковић, Сања Илић и Томислав Гаврић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације