КО ТО ТАМО ПЕВА за финале

В. В. С.

07. 08. 2019. у 12:52

КО ТО ТАМО ПЕВА за финале

Поплочани Трг републике испред Народног позоришта / Фото Н. Фифић

Уметници Народног позоришта учествоваће у спектаклу на Тргу републике 7. септембра; Програм ће отворити Моцартова опера за децу и младе "Бастијен и Бастијена"

СПЕКТАКЛОМ на отвореном биће обележен завршетак радова на Тргу републике 7. септембра, а у програму ће учествовати око 300 уметника Народног позоришта.

- Необична је почаст за Народно позориште да учествује у поновном отварању Трга републике, који се некада звао Позоришни трг, баш по згради националног театра. Оно је пре 150 година унело необичну промену, у тадашњем Београду, како у архитектури тако и у начину живота - каже в. д. управница Ивана Вујић. - У свом говору, поводом пола века НП на тадашњем Позоришном тргу, Бранислав Нушић је с љубављу описао грозничавост града приликом отварања једне овакве зграде, а нарочито се осврнуо на велико узбуђење које је владало када се ушло у ентеријер здања.

Вујићева, такође, наглашава да је из истих разлога значајно и отварање новог, проширеног трга који се налази на изузетно значајном месту у историји града:

- Реч је о темељима Стамбол-капије и простору ослобођења Србије од турске власти. Каснија изградња позоришта представљала је, заправо, почетак националног и просветитељског развоја једне младе државе. Тако је ова наша aгора (трг) постала главно место сусрета, размена идеја и мишљења, простор слободног дисања и кретања града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈУБИЛАРНИ "ДАНИ БАТЕ СТОЈКОВИЋА": Незаборавни мајстор

Већ сада је извесно, истиче в. д. управница националног театра, да ће 7. септембра целодневни програм почети Моцартовом опером за децу и младе "Бастијен и Бастијена" на отвореном, уследиће велики концерт Опере и Оркестра Народног позоришта, потом гала наступ сва три ансамбла у костимима, а на крају прославе посетиоци Београда уживаће у балету "Ко то тамо пева".

Сцена из балета "Ко то тамо пева"


ИСТОРИЈА ЗДАЊА

ОВИМ поводом отворићемо врата куће, односно Музеја НП, уз вођење кроз историју нашег здања. Истовремено, на његовој фасади биће пројектован видео-материјал и текст о настанку и развоју трга, од Стамбол-капије до наших дана...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације