ИДЕЈА за концепт овогодишњег Битефа родила се пре тачно годину дана на истој оваквој конференцији за медије када је новинарка "Вечерњих новости" Вукица Стругар поставила питање, које је мене врло дирнуло: Зар позориште не треба и не може да нам да наду и утеху у овим језивим временима?

Ово су речи уметничког директора Битефа Ивана Меденице изречене у Скупштини града на представљању 53. Београдског интернационалног театарског фестивала.

- То питање и емоција са којом је постављено остали су ми усађени у свести и почео сам да размишљам како бисмо у програму Битефа могли да дамо наду, али да то не буде баш наивни и неодговорни оптимизам за који мислим да у свету у којем живимо заиста немамо право - наставио је Меденица.

Прочитајте још - ПРОМОЦИЈА БИТЕФА У БРИСЕЛУ: Театар вратити људима

- Сам слоган звучи веома оптимистички, а то је наслов чувеног шлагера "Почнимо љубав из почетка". Кроз позоришне форме предложићемо оне хуманистичке вредности на којима би друштво требало да се заснива: гледање, додиривање, подршка, солидарност, емпатија, па што да не и љубав.

Од 17. до 26. септембра публика ће имати прилику да види 12 представа, а "Београд на даљински", Римини протокола из Берлина, изводиће се два пута дневно током трајања манифестације на локацијама широм Београда. Такође из Немачке долази комад "Историја насиља" у режији Томаса Остермајера.

Из представе "Од меса и бетона" Фото Мила Петрило

На свечаном отварању НТГент из Белгије ће извести комад "Орест у Мосулу" у режији Мила Рауа, а на затварању ће бити још један белгијски гост "Ултима Вез" који ће извести комад "Позвани" у кореографији Сепе Бајенса.

Из Нигерије стиже Yuropa у кореографији Кудуза Оникекуа, а из још даљег Бразила плесна инсталација "О месу и бетону" кореографкиње Лусиане Ларе. На програму су и перформанс "Кућа Мајка" концептуалне уметнице Фије Менар из Француске, одакле долази и представа "Ретке птице" трупе "Вук за човека" из Лила.

Прочитајте још - За Битеф 13 милиона

"Домаћи" на фестивалу су ЈДП са представом "Зашто је полудео господин Р." у режији Бобе Јелчића и "Тартиф" Игора Вука Торбице у изведби Народног позоришта Сомбор и СНП из Новог Сада. Публици ће се представити и Загребачко казалиште младих и Монтажстрој са комадом "Младеж без бога" у режији Борута Шепаровића, као и СНГ Драма из Љубљане са представом "Али: страх једе душу" редитеља Себастијана Хорвата.

БУЏЕТ

ПРЕМА речима градског секретара за културу Ивана Карла, буџет 53. Битефа је 40 милиона динара. Ова средства обезбедили су Град Београд и Министарство културе и информисања.