ГЛАВНА звезда овогодишњег књижевног Фестивала КРОКОДИЛ је Мишел Уелбек, чијим су довођењем организатори Књижевног Регионалног Окупљања Које Отклања Досаду и Летаргију успели да изведу - немогуће. Један од највећих аутора данашњице, доследан је у избегавању рефлектора и јавности, пред коју избацује "само" своја дела, и то сваки пут изазивајући све већу сензацију. Осим што не даје интервјуе, Уелбек рутински одбија и баснословне хонораре и позиве за гостовања - а одбио их је чак из 43 земље, и решио да (после прошлогодишње посете Грузији) дође баш у Србију. Једини услов му је био да дође са својом супругом и да може да пуши, како у хотелу, тако и где год се буде нашао током боравка.

- Не могу да опишем колико смо срећни што је КРОКОДИЛ успео да доведе Уелбека у Београд, где је врло читан и има сјајног издавача - рекао је у среду директор Француског института у Београду Жан-Батист Кизен. - Тај велики моралиста нашег доба, толико тражен у целом свету, познат је као човек који жели да бира своју публику, и осећамо да овде долази баш зато што жели да упозна Србију и људе у њој.

Прочитајте још - Уелбек стиже у Београд!

Први утисак Владимира Арсенијевића и Милене Берић, који су преговарали са великим писцем, јесте то да је он изузетно посвећен читаоцима и усмерен на комуникацију са њима. Наиме, Уелбек сам је инсистирао да потписује своје књиге чак по шест сати дневно, што су организатори потом "умерили" и свели на четири сата у КРОКОДИЛ-овом Центру 7. јуна (за стотину давно пријављених читалаца), те на отворено потписивање наредног дана у књижари његовог српског издавача, Booka.

После четворочасовног дружења са поштоваоцима појединачно, Мишел Уелбек ће прве фестивалске вечери, у Амфитеатру испред Музеја Југославије, са Аном Оташевић разговарати о себи, свом делу, односу са својом Француском, а глумац Борис Исаковић читаће одломак из романа "Серотонин".

Исте вечери представиће се и Владимир Табашевић, гошћа из Македоније Румена Бужаровска, Бојан Бабић и Горан Марковић.

- Врхунац друге фестивалске вечери биће разговор Марка Чудића и Ласла Краснахоркаија који спада у ред најутемељенијих мађарских прозаиста, а који је мање "видљив" код нас него у другим земљама, где слови за истинску звезду - каже Арсенијевић и додаје да ће у фокусу вечери 8. јуна бити и заједнички наступ двојице најистакнутијих регионалних аутора Миљенка Јерговића и Светислава Басаре, наступ бугарског писца Георгија Господинова и Лане Басташић.

Прочитајте још - Уелбеку комплет Балзакових књига

АНТОЛОГИЈА ЕВРОПСКЕ ПОЕЗИЈЕ

ПОЗНАТИ песник Јан Вагнер и Федерико Италијано, уредници велике антологије европске поезије недавно објављене у Немачкој под називом Grand Tour, током фестивала ће представити селекцију неких од најистакнутијих европских песника и песникиња, међу којима су Марија Барнас из Холандије и Габор Шајн из Мађарске, наша песникиња Ана Ристовић и Ања Голоб из Словеније.