БИЈЕНАЛЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Занимљива времена су опет са нама

Миљана Краљ

недеља, 05. 05. 2019. у 11:15

БИЈЕНАЛЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Занимљива времена су опет са нама

Фото Танјуг

На 58. Бијеналу у Венецији, представиће се чак 90 националних поставки. На централној изложби 79 аутора

ЗА мото овогодишњег Бијенала у Венецији, које ће свечано бити отворено следеће суботе, кустос 58. Међународне изложбе савремене уметности Ралф Ругоф искористио је реченицу, за коју се у западном свету, већ деценијама, верује да је стара кинеска клетва - "Да живите у занимљивим временима" (можда би адекватнији превод на српски био "Дабогда живели у занимљивим временима").

Овај рођени Њујорчанин, директор Хејворд галерије из Лондона, у свом програмском тексту, подсећа да се на ту "источњачку мудрост", уочи Другог светског рата, позивао и британски премијер Чемберлен, запажајући да је клетва пала управо на тај нараштај, који је из једне кризе улазио у другу.

Прочитајте још: ОТКРИВАЊЕ СЛОБОДЕ: Отворен Павиљон Србије у Венецији

- Све ово звучи веома познато и данас, када нас вести врте укруг од једне до друге кризе - објашњава Ругоф. - У овом моменту када се дигитално шире лажне информације и "алтернативне чињенице" нагризају политички дискурс и поверење у њега, важно је направити паузу када год је то могуће, како би се преиспитала наша сазнања. У овом случају, испоставиће се, да ова "стара кинеска клетва" никада није постојала, без обзира на то што су се у својим говорима на њу позивали западни политичари, готово цео век... Сумњива, али и богата значењем, ова врста "несигурне чињенице" указује на потенцијалне могућности истраживања њеног садашњег значења, посебно када се показује да су "занимљива времена" поново са нама.

За изложбу по позиву, која ће сe одвијати у централном павиљону у Ђардинима и у старом Арсеналу, Ругоф је одабрао 79 уметника из свих крајева света. На тему о "занимљивим временима" радове је приложило чак 16 америчких аутора, шест француских, а учествоваће и уметници из Кинe, Великe Британијe, Немачкe, Индијe, Јужнe Корејe...

Чак трећина припада млађој генерацији, а од афирмисаних и проверених имена уметнички директор Бијенала определио се за Американку Кристијан Маркли (добитницa "Златног лава" на 54. Бијеналу) и Немице Розмари Трокел и Хито Стејерл.

Националним изложбама представиће се 90 земаља, од којих су први пут присутни Алжир, Гана, Мадагаскар и Пакистан, док ће Доминиканска Република и Казахстан први пут имати самосталне павиљоне. Највеће интересовање увек влада за павиљоне такозване "велике петорке" - САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Русије. У најави, најатрактивнији може бити руски павиљон чији домаћин је ове године "Ермитаж", а чувеном филмском редитељу Александру Сокурову (добитнику "Златног лава" на филмском фестивалу у Венецији), и уметнику Александру Шишкину Хокусаију, полазиште за поставку Lc 15:11-32 је платно Рембранта ван Рајна "Блудни син", које се чува у славном петербуршком музеју.


Дела вајара Марина Пуријера, наћи ће се на изложби "Слобода" у америчком павиљону, Немце ће заступати Наташа Здер Хапелман. Француска представница биће Лор Пруво, позната по својим инсталацијама и перформансима, док ће у павиљону Велике Британије излагати Кети Вилкс, Иркиња настањена у Глазгову.


СРБИЈА


МЕЂУ земљама привилегованим да имају свој павиљон у Ђардинима је и Србија. Овога пута нашу уметност на највећој светској ликовној смотри заступаће Ђорђе Озболт, настањен већ две деценије у Лондону. Изложба његових слика и скулптура носи назив "Повратак губитка меморије".

ЛЕОНАРДО И ЛЕЊИН

ПОСТАВКА "Да живите у занимљивим временима" ће према речима њеног кустоса озбиљно приступити уметничким потенцијалима, као методу који посеже за стварима које нису већ познате, које су ван граница, испод радара, или су на неки други начин неприступачне:

- У њеном фокусу наћи ће се радови који истражују међусобну повезаност неспојивих феномена и саопштавају идеје, које би могле да буду својствене и Леонарду да Винчију и Владимиру Иличу Лењину, да показују како је све међусобно повезано - закључује Ругоф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације