НА Црвеном крсту опет ће бити на репертоару најпознатији комад у историји ове куће: у Београдском драмском су у току пробе "Мачке на усијаном лименом крову" Тенесија Вилијамса, овог пута у режији Наташе Поплавске.

Најстарији Београђани још памте како се заустављао саобраћај од Славије (када "шина савије" кроз Маршала Толбухина) због изузетног интересовања за ову представу и неодољиву Оливеру Марковић (у црном комбинезону) у улози Меги давне 1956. године. Представу је режирао Миња Дедић, а њеног партнера Брика играо је тадашњи Оливерин супруг - Раде Марковић. Било је то златно доба БДП, "дрског позоришта", коме је замерано што руши неке до тада тврде табуе, дотичући се теме хомосексуализма али и изводећи "обнажену" глумицу на позорницу...

У редитељском читању Љиљане Тодоровић (почетком деведесетих), пленио је игром и појавом глумачки пар Снежана Богдановић и Жарко Лаушевић, а и та представа је играна са великим успехом на карту више. У новом миленијуму, Меги и Брик биће двоје младих глумаца (које публика углавном зна из популарних телевизијских серија) - Јелисавета Кораксић и Стефан Радоњић. Представу режира Наташа Поплавска, у осталим улогама су Даница Максимовић, Слободан Ћустић, Милорад Дамјановић, Милица Милша и Ивана Панзаловић. Премијера се планира за средину јуна.

Прочитајте још - Стогодишњица рођења Тенесија Вилијамса

Да подсетимо, реч је о најпознатијем делу америчког писца Тенесија Вилијамса, чијој слави је свакако допринео и холивудски филм из 1958. године, са Елизабет Тејлор и Полом Њуменом у главним улогама. Три године раније, Вилијамс је добио Пулицерову награду за овај комад, а до данашњих дана различите верзије не престају да се изводе на сценама Бродвеја и Вест Енда. "Мачка на усијаном лименом крову" сматра се једним од најдуговечнијих позоришних наслова у историји светског театра.

Оливера Марковић и Снежана Богдановић


"ПЛАСТЕЛИН"

У БЕОГРАДСКОМ драмском почеле су пробе још једног комада: реч је о савременој руској драматургији, комаду "Пластелин" Васила Сигарева (1977). Ову драму (иначе радо виђену на нашим сценама), на Крсту режира Марко Торлаковић. У представи играју Александар Јовановић, Јана Милосављевић, Ања Алач, Маја Ранђић, Александар Вучковић и Љубомир Булајић.