Баштина и музеји на клик

Ј. БАЊАНИН

23. 04. 2019. у 14:52

Баштина и музеји на клик

Фото Министарство културе

Представљени пројекти у области дигитализације математичког института САНУ. Мултимедијални водичи за Лепенски вир, Музеј у Аранђеловцу, Књажевац...

ОЖИВЉЕНИ Карађорђе, живописни описи битака, стара здања изникла из нових, обилазак музејских поставки и археолошких налазишта "из фотеље" - само су део чари које дигитализација нуди, а које су могуће захваљујући залагању Математичког института САНУ. Током прошле године Институт је, уз (су)финансијску помоћ Министарства културе и информисања, урадио дигитализацију археолошког наслеђа Историјског места Бач са околином, као и мобилне вишејезичне мултимедијалне водиче за Лепенски вир, Музеј у Аранђеловцу, Завичајни музеј у Параћину, Музеј Батинске битке у Сомбору, Гвоздени пук у Прокупљу и град Књажевац.

- Засад смо направили осам апликација за музеје различитих просторних капацитета и величина поставки. Водили смо рачуна да ли је музеј на отвореном, колика је музејска зграда и да ли у његовом окружењу постоји занимљив садржај, такође и о томе да ли је реч о једној теми, попут Првог српског устанка или дужег историјског периода - објашњава Радомир Станковић, редовни професор Електронског факултета Универзитета у Нишу.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Изложба чланова САНУ


- Идеја је била да се један исти принцип дигитализације искористи за различите захтеве музеја. Применом проширене стварности, односно виртуелне реалности, и других елемената информационих технологија остварили смо што богатији приказ поставки. Посебан квалитет у томе представља слобода посетиоца да бира шта ће и колико да види од садржаја поставке, као и могућност да учествује у њеном стварању.

Станковић наглашава да им је жеља да ову технологију примене у што већем броју музеја у Србији и да апликације буду и даље бесплатне.

- Ако Министарство просвете има намеру да прави дигиталне уџбенике, може да искористи ове резултате рада Министарства културе. Тако, овај материјал може бити понуђен као део образовног материјала у основним и средњим школама - каже Станковић.

Иновативне технологије које се у дигитализацији користе могу се искористити и као помоћни систем да се баштина на специфичан начин заштити и да се омогући њена или физичка или виртуелна реконструкција.

- Математички институт наставио је са дигитализацијом и прошле недеље смо посетили манастир Пустиња у близини Ваљева. Већ у мају обићи ћемо околину Новог Пазара где се налази мултиетничка баштина из различитих историјских периода - најављује директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић.

Дејан Масликовић, Радомир Станковић и Зоран Огњановић

МОДЕЛИ И СЛИКЕ

ПОМОЋУ посебних камера успешно су нарављени модели објеката и слика у три димензије који верно приказују оригинале, такође уз фото-апарат који снима 360 степени око себе направљени су реални прикази унутрашњости објеката, а коришћене су и мале беспилотне летелице. Све је јавности доступно на интернет-страници www.mi.sanu.ac.rs или преко назива апликације, нпр. "Устаници говоре".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације