Сећање на песника Момира Војводића

Танјуг

четвртак, 28. 03. 2019. у 17:41

Сећање на песника Момира Војводића

Момир Војводић Фото В. Кадић

Поводом 80 година од рођења и пет година од смрти Момира Војводића (1939-2014), у СКЗ је уприличен омаж славном песнику, аутору више од 40 збирки стихова
Поводом 80 година од рођења и пет година од смрти Момира Војводића (1939-2014), у СКЗ је уприличен омаж славном песнику, аутору више од 40 збирки стихова, о коме су говорили његови дугогодишњи пријатељи Горан Ђорђевић и главни уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић.


"Био је песник који је истински сликао и носио у себи Метохију", рекао је Ђорђевић.


"Није признавао никакве књижевне новотарије. Знао је много, чинило се да је читао даноноћно. Историја српске књижевности памти га као утемељеног српског песника, заточника косовског мита, човека великог знања, умећа, несвакидашњег талента", констатовао је Ђорђевић.


Лакићевић је истакао како је "Војводић био живописна фигура, изузетно духовит човек и сјајан беседник. Некада је, када је био народни посланик, долазио у Београд са оделом и краватом, а некада носећи торбе књига. Сматран је највећим Србином 20. века у Црној Гори".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Песник Момир Војводић гост Новости: Житије писао у једном даху


У надахнутом есеју проф. др Лидија Томић га је назвала "песником српске душе и отпора", и записала "објединио је Момир Војводић тему српског човека, од Св. Саве до савременог доба.


Мотивима страдања и наде, смрти и васкрсења, љубави и чежње, песничко надахнуће универзализовало је искушења зла и добра, крваве слике рата и прогона, идеолошке расколе и драматичне противречности земаљског постојања. Између наслеђа, традиције и технолошког доба, природе и цивилизације, Војводићев поетски субјект трагао је за узвишеним стањима подвига, за врлином и етиком жртве пред изазовима насиља.


Трагао је за човеком, народом, за српским језиком, људском слободом...


Војводићеве стихове, који се памте казивали су глумци Алекса Радојловић и Никола Угриновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације