ЛУЧАНИ - Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је Основну школу „Милан Благојевић“ у Лучанима, поводом акције „Сачувајмо ћирилицу“ коју су покренули ученици и наставници те школе.

„Акцијом ''Негујмо српски језик'' ми смо одсвирали само један тон. И ако се тај тон који смо одсвирали чуо у ушима наше паметне деце и наших драгих учитеља и наставника који чине со српског образовања, и ако из тог тона настане мелодија српске културе и писмености онда нико неће бити срећнији од нас“, истакао је Вукосављевић.

Министар је подсетио на речи великог научника Исака Њутна који је говорио да му је било лако да оствари велике резултате, "јер је стајао на леђима дивова", позивајући све ученике да буду "мали велики дивови" за своје окружење, заједницу, породицу, државу и нацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И ПИСМА: Покренута акција "Сачувајмо ћирилицу" (ФОТО)

Вукосављевић је скренуо пажњу на глобалне трендове индустрије забаве који доносе са собом сакаћење језика, повећање вулгарности у јавном говору.

Указао је на задатак и школе и породице, као и сваке одговорне институције, да занемари „буку и бес“ времена у којем живимо и усади темеље васпитања, етике, као и темеље оног погледа на свет који од данашњих младих људи сутра чине будућност ове земље.

„Да би опстала на ветрометини историјских догађаја, Србија мора да има чврст ослонац у својој култури и у свом идентитету. Када негујемо своју културу и свој идентитет, ми заправо учвршћујемо темеље своје снаге и своје спремности за бројне историјске изазове“, рекао је министар.

Тим изазовима, како каже Вукосављевић, овај народ уколико жели да траје мора да се да се одупре својом свешћу, идентитетом, културом, својим историјским трајањем и на крају својим писмом и језиком. „Сваки напор усмерен у том правцу, јесте напор те врсте, на ком ће нам бити захвалне генерације које ће доћи после нас“, поручио је министар.

Вукосављевић је честитао наставницима и ученицима шестог разреда који су покренули акцију „Сачувајмо ћирилицу“, охрабрио их да наставе у том правцу и најавио подршку Министарства у оваквим и сличним напорима.

Поводом акције „Сачувајмо ћирилицу“ ученици су припремили пригодан програм, у оквиру кога су представили своје званичне плакате и калиграфске радове на тему ћирилице. Вукосављевић је након посете Лучанима, говорио на отварању нове зграде Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, а у изјави медијима је нагласио став да држава треба да охрабрује већу употребу ћирилице.

„Дух времена утиче да се ћириличко писмо све мање користи. Ево и у Чачку можемо да видимо да је највећи део исписа у јавном простору латиничним писмом, али употреба ћирилице је врло важна за опстанак тог нашег не само писма, него и културног споменика“, рекао је Вукосављевић.

Он је додао да ће подстицајним мерама настојати да охрабре употребу ћирилице и изразио уверење да ће се предлог измена и допуна Закона о језику и писму, које је Министарство припремило, наћи на пролећној седници Скупштине Србије.