Лукићева сама на позорници

В. СТРУГАР

14. 03. 2019. у 08:53

Званична одлука о позоришној награди "Петар Банићевић". Хана Селимовић и даље одбија угледно признање

Лукићева сама на позорници

Сузана Лукић

ГЛУМИЦЕ Сузана Лукић и Хана Селимовић овогодишње су добитнице награде "Петар Банићевић", коју додељује национални театар - у среду је званично саопштено из те куће.

Како се наводи, жири (Тања Шљивар, в. д. директорa Драме, Бојан Кривокапић, прошлогодишњи добитник, и Славко Милановић, драматург) већином гласова донеo је одлуку да признање намењено глумцима до 40 година живота - равноправно поделе Сузана Лукић и Хана Селимовић.

Саопштење је уследило осам дана касније, пошто је у јавност процурила вест да је Хана Селимовић на "Фејсбуку" објавила да одбија да прими награду, између осталог, јер "више од четири године, упркос обећањима и одлагањима, и без обзира на рад и успех" није постала чланица ансамбла Народног позоришта. Иако се у саопштењу НП ни речју не помиње глумичино реаговање, претпоставља се да се управо на њу односи последњи пасус саопштења у коме наводе да "жири жели да укаже и на проблем забране запошљавања у јавном сектору, који се не односи само на Народно позориште, него на институције културе уопште, јер ускоро награду 'Петар Банићевић' неће имати ко да прими". У информацији се не помиње ни датум уручења, а остало је простора и за дилему да ли ће се обе глумице појавити на додели признања.

- Ја сам награду одбила оног дана када сам сазнала да сам је добила. Већ сам рекла све што сам имала да кажем - истиче Хана Селимовић.

В. д. директора Драме Тања Шљивар, у изјави за наш лист, објашњава околности и разлоге којима се, између осталог, руководио жири у овогодишњој одлуци:

- Редослед објављивања информација је био нетипичан: сви релевантни медији, као и таблоиди, пренели су Ханин фејсбук-статус. Била је бржа од Дирекције Драме. Пре него што смо образложење и написали, она је одбила награду о којој је обавештена телефоном - каже Шљиварева. - А ми смо управо овом поделом "на равне части" желели да укажемо на проблем запошљавања. Уосталом, зато је и граница за добитнике награде намењене младом глумцу и померена са 35 на 40 година. Јер, тако младих у Народном позоришту више нема. Стигло нам је и званично писмо Хане Селимовић са обавештењем о одбијању награде. И даље стојимо иза свог става, а свако има право да признање одбије.

Хана Селимовић, Фото П. Милошевић

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ жирија истиче се да је "Сузана Лукић у репертоару током календарске 2018. године, остварила улоге у којима је показала широк дијапазон глумачких средстава и савремени сензибилитет окренут колективној глумачкој игри ('Боливуд', 'Ожалошћена породица', 'Дом Бернарде Албе'), а да је Хана Селимовић својим драмским улогама у претходних неколико сезона ('Иванов', 'Царство мрака', 'Царство небеско') и исказаним високом степеном професионализма у послу и односу према Народном позоришту - показала да заслужује да постане и стално запослена чланица ансамбла, чему је, између осталог, ова награда и препорука."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације