НА скверу с њеним именом и у театру који је својим ентузијазмом и креативношћу покренула, у недељу је премијерно изведена представа посвећена Мири Траиловић: "М.И.Р.А." (концепт, режија и дизајн сцене Андраш Урбан) којом је обележено тридесет година Битеф театра.

За ову "тужновеселу причу за широке народне масе", како је представа најављена, Траиловићева је била само инспирација и повод да се са сцене упути оцена (не само уметничка) времена у коме живимо, али пре свега, чује критика одсуству одважности савремене уметности, "то јест зашто вам је позориште такво" - како гласи и поднаслов ове представе.

Изванредна глумачка екипа, предвођена Мирјаном Карановић, у нешто више од једног сата, имала је задатак да "разголити" и себе и време: од тренутка и околности у којима је театар настао (1989. године и великог митинга на Ушћу којем је присуствовала и Мира Траиловић), бурних деведесетих, некритичког и некреативног позоришта - до судара и додира две имењакиње, Траиловићеве и Карановићеве. У овој несвакидашњој причи свој допринос су дале и глумице Сузана Лукић, Анђела Јовановић, Исидора Симијоновић и Горица Регодић.

За разлику од спектакла којим је пре три деценије отворен Битеф театар у реконструисаном здању евангелистичке цркве (са животињама у некој врсти Нојеве барке, гутачима ватре, уз звуке Мокрањчевих руковети, џеза и рока), у недељу, рекло би се скромно, протекао је 3. март: без икакве помпе, говора, па ни обећања...

- Умиремо у позоришту од ароганције, препотентности и осредњости. Од небитности. Од безначајности. Да се не таласа. Најједноставније и најсељачкије речено. Ако неће власт то да одради, одрадиће буразерски промискуитетни естаблишмент у коме је свако свакоме нешто, армија запослених глумаца - техничара, којима не пада на памет да на сцени прихвате ризик - део је ауторског текста Андраша Урбана у програму представе.

Како било, гледаће се "М.И.Р.А.". И због оне којој је посвећена, и због маестралне протагонисткиње, али и опомене уметничкој савести и самодовољном позоришту нашег доба.


ПОЗНАТИ У ПУБЛИЦИ

Међу гледаоцима су, између осталих, били Радмила Ђуричин, Арса Јовановић, Драгана Варагић, Ивана Вујић, Небојша Брадић, Ненад Прокић, Иван Меденица, Новица Антић, Слободанка Груден, Бранка Пујић, Снежана Тришић, Бранимир Брстина, Слободан Бештић, Боба Стојнић, Цаци Михаиловић, Жељко Хубач, Нела Михаиловић.