НАГРАДА МЕША СЕЛИМОВИЋ: Бирамо књигу године

Д. Бт.

06. 02. 2019. у 16:28

НАГРАДА МЕША СЕЛИМОВИЋ: Бирамо књигу године

Неки од ранијих лауреата угледног признања Фото: Ж. Кнежевић

Од четвртка гласање за престижну награду "Меша Селимовић", коју 31. пут додељују "Вечерње новости". У Великом жирију 59 књижевних зналаца чије ћемо изборе објављивати до 22. фебруара

Као прошле године, и ове је у репрезентативном Великом жирију за награду "Меша Селимовић" за књигу године 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара. Изборе књижевних зналаца почећемо да објављујемо на страницама нашег листа од у четвртак, свакодневно, све до 22. фебруара. Тада ће на конференцији за медије у Вуковој задужбини бити проглашено најбоље дело савременог домаћег писца објављеног у прошлој години, чијем ће аутору припасти престижно признање које 31. пут додељују "Вечерње новости".

Имена чланова жирија објавили смо пре месец дана, а њихови одговори стигли су у нашу редакцију у назначено време (4. фебруар) и наредних дана биће пред очима најшире јавности. Књижевни критичари припадају различитим генерацијама и естетским опредељењима, а разлика између најстаријег и најмлађег је више од пола века. Књижевни зналци долазе и из различитих средина и градова: Београда, Новог Сада, Ниша, Краљева, Смедерева, Крушевца, Ужица, Крагујевца, Младеновца, Бањалуке, Бијељине, Зајечара, Новог Пазара, Врања, Лесковца, Зрењанина, Сомбора, Суботице, Косовске Митровице, Сврљига, Вршца, Јагодине, Мокрина, Велике Плане и Новог Милешева.

Прочитајте још - Ко ће бити 34. добитник велике "Мешине" награде

Према пропозицијама које се нису мењале од оснивања награде, сваки критичар предлаже пет књига, а у обзир долазе сви жанрови, с тим што исти писац може да добије награду само једанпут. До победничке књиге долази се збрајањем гласова жирија.

Ово велико надметање по правилу је неизвесно, па се тако догодило да су чак четири пута "Мешину" награду добили, на равне части, по два писца. Два пута је о славодобитнику одлучивао само један глас више. За књиге године највише је проглашено романа - 21, песничких књига - 12 и једна збирка приповедака. Међу писцима - лауреатима, којих више нема, налазе се велика имена савремене српске књижевности: Милорад Павић, Слободан Селенић, Светлана Велмар Јанковић, Антоније Исаковић, Добрица Ћосић, Данило Николић, Радослав Братић, Иван Б. Лалић, Стеван Раичковић, Новица Тадић.

Награда "Меша Селимовић" се састоји од плакете - рељефа са ликом Меше Селимовића (рад вајара Банета Савића), Повеље и новчаног износа, а биће уручена на посебној свечаности.

Прочитајте још - УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ "МЕША СЕЛИМОВИЋ": У знаку Бајца и Демића

РЕЂЕПОВИ ГЛАСОВИ

Међу највернијима награди "Меша Селимовић" био је Драшко Ређеп, који је три деценије био у нашем жирију. И ове године очекивали смо његове гласове, али је болест била бржа. Као последње што је написао, породица је у Драшковој писаћој машини пронашла прилог за књигу године. Одабрао је четири дела, око петог се ломио, па је у болницу понео две књиге да би се одлучио за једну. Нажалост, није стигао. Како по пропозицијама, сваки критичар мора да одабере по пет књига, то се Ређепов избор не може узети у обзир. Ипак, из поштовања према великом и преданом зналцу и тумачу наше књижевности, објављујемо његов избор:

1. "Црњански: Биографија једног осећања", Мило Ломпар ("Српска православна реч")

2. "Писма из Пољске", Бисерка Рајчић ("Трећи трг")

3. "Гибралтар", Саша Јеленковић (КЦ Новог Сада)

4. "Како упокојити игру", Бошко Сувајџић (КОВ)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације