МИНУТОМ ћутања у славу генијалног редитеља Душана Макавејева који је преминуо 25. јануара, у Скупштини града одржана је прва конференција за новинаре 47. Међународног филмског фестивала (Фест), на којој је представљен овогодишњи програм.

Наш најзначајнији аутор "црног таласа", светски цењени авангардиста и један од оснивача Феста, постхумно ће добити награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, најавио је Југослав Пантелић, уметнички директор фестивала. Наслов 47. Феста, "Без заштите", и његов визуелни идентитет, такође одају почаст великом Маку за ремек-дела која нам је оставио. Награда "Београдски победник" за досадашње стваралаштво свечано ће бити уручена светској звезди, глумцу и редитељу Рејфу Фајнсу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црнохуморна драма о женама отвара Фест

Овогодишње издање Феста, који се одржава од 22. фебруара до 3. марта, у 11 програмских селекција премијерно ће приказати 125 нових остварења, а фестивал ће отворити фаворит за овогодишњи Оскар, филм "Миљеница" Јоргоса Лантимоса. У Главном такмичарском програму, како је истакао Пантелић, видећемо 14 наслова, међу којима су "Црни анђео" Луиса Ортеге, "Двоструки живот" Оливијера Асајаса, "Фабрика" Јурија Букова, снажна антиратна прича "Границе света" Гијома Никлуа, "Хотел Мумбај" Антонија Мараса, "Капернаум" Надине Лабаки, "Милошћу Божјом" Франсоа Озона, немачки "Брусхалтер" Вајта Хелмера са Предрагом Микијем Манојловићем у главној улози, као и "Бела врана" Рејфа Фајнса.

Програми Фест и Фест Гала доносе најзначајнија остварења светске продукције и кандидате за Оскар, као што су "Човек из сенке" Адама Мекеја, "Господар Париза" Жана Франсоа Ришета, "Шапат улице" Барија Џенкинса, "Суспирија" Луке Гвадањина, "Жена" Бјорна Ранга, "Чаробне ноћи" Паола Вирзија, "Догман" Матеа Гаронеа, "Хладни рат" Павела Павликовског, "Кућа коју је Џек саградио" Ларса фон Трира, "Зелена књига" Питера Фарелија...

Према речима Пантелића, сви одабрани наслови, сваки на свој начин, представљају ауторски окршај са актуелном стварношћу, или стварношћу коју одавно називамо прошлошћу.

- Приметна је заступљеност филмова такозваних малих кинематографија, или знатног броја остварења која су режирале редитељке, чак двадесет два, али то није ствар селекторске коректности, већ квалитета ауторског израза. Волео бих да то препознају и публика и дистрибутери.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фест се враћа на место рођења

У трци за награде у такмичарском програму "Српски филм (Србија и пријатељи)", видећемо 13 остварења (српских већинских и мањинских копродукција). Ту су "Делиријум тременс" Горана Марковића, "Шавови" Мирослава Терзића, "Алекси" Барбаре Векарић, "Избрисана" Михе Мацинија и Душана Јоксимовића, "Из љубави" Ненада Миковића, "Између дана и ноћи" Андра Мартиновића, "Пијавице" Драгана Маринковића, "Последњи Србин у Хрватској" Предрага Личине, "Режи" Косте Ђорђевића, као и "Случај Макавејев" Горана Радовановића.

У Главном програму ван конкуренције Емир Кустурица ће представити свој документарац "Пепе, један узвишени живот", а видећемо и ново остварење оскаровца Паола Сорентина "Они", којим ће бити затворен овогодишњи Фест.


ЖИРИ ГЛАВНОГ ПРОГРАМА

О НАЈБОЉИМ остварењима у Главном такмичарском програму одлучиваће жири, чији су чланови ове године редитељ Бојан Вулетић, словеначка глумица Милена Зупанчич, румунска редитељка Ијана Урикару, хрватски глумац Горан Богдан, и наша Нада Шаргин. На Фесту ћемо видети и документарац Рајка Грлића, посвећен Милени Зупанчич.

ИЗ КАСА 44 МИЛИОНА ДИНАРА

КАКО су најавили Иван Карл, градски секретар за културу, и директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић, Град Београд је за 47. Фест издвојио 35 милиона динара, а очекује се и девет милиона динара од Министарства културе. Улазнице ће бити у продаји од 9. фебруара, Фест ће се одвијати у 13 дворана, а планирано је укупно 500 пројекција. Фест се враћа у "Комбанк дворану", некадашњу Дворану Дома синдиката, где је 1971. и рођен.