СРБИЈА ће заузети посебно место на Данима словеначког филма у Порторожу, који се одржавају од 10. до 15. септембра. Реч је о фестивалу који представља кинематографску делатност у Словенији у протеклих дванаест месеци, и који се бави и перспективама и новинама у продукцији у наредној години.

Како је објавио наш Филмски центар, Србија је земља-гост у индустријском делу програма фестивала, а 14. септембра ће бити одржан други у низу копродукционих маркета под насловом "У фокусу - Србија". Ови сусрети усредсређени су на представљање могућности за финансирање, проналажења локација у Србији и примера успешних копродукција Србије, Словеније и трећих земаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Величанствени" траже нови дом

Словенија и Србија већ имају потписан међудржавни споразум о сарадњи и међусобној помоћи на пољу филмског и сродних стваралаштава. Успех те дугогодишње сарадње потврђују филмови "Пејсаж бр. 2" и "Инферно" Винка Модерндорфера, "Парада" Срђана Драгојевића, "Основе убијања" Јана Цвитковича, "Процеп" Дејана Зечевића... Ту су и пројекти наших редитеља чије снимање тек следи - "Отац" Срдана Голубовића, "Небеса" Срђана Драгојевића, "Чувари формуле" Драгана Бјелогрлића... који се раде у сарадњи са Словенијом.


"МАЈМУН" И "ЖАБА"

НА Данима словеначког филма, у делу резервисаном за мањинске словеначке копродукције, биће приказане и две српске мањинске копродукције. То су награђивани филмови "Година мајмуна" Владимира Блажевског, и "Жаба" Елмира Јукића.