Живи храст Тургењева

Драгана Бошковић

17. 06. 2018. у 16:15

Живи храст Тургењева

Храст на имању Тургењева стар 400 година, Фото Д. Б. / Иван Тургењев

"Новости" у Орелу, родном месту великог руског писца и критичара. У новембру се навршава 200 година од рођења аутора "Очева и деце"

РУСКОГ филозофа, књижевног критичара и семиотичара Михаила Бахтина, затим књижевника експресионисту Леонида Андрејева, као и Ивана Тургењева, једног од највећих руских прозних и драмских писаца, спаја место рођења - град Орел (у преводу Орао), на реци Оки, који је административни центар Орловске области, а основан је давне 1566. године.

Ове године, 9. новембра, навршиће се 200 година од смрти аутора незаборавних романа "Очеви и деца", "Ловчеви записи", "Пролећне воде", драме "Месец дана на селу"... Тургењев, "револуционар са оловком у руци", како га назива књижевна критика, детињство је провео на спахијском имању Спаскоје - Лутовиново, које је било у власништву његове мајке, образоване, строге жене, која је такво образовање омогућила и своме сину Ивану. Окружен руском и француском литературом, потоњи руски књижевни великан је врло рано осетио тежак живот кметова и спахијску тиранију, и борио се против њих у свом делу.

У интернату у Москви, Тургењеву је Историју антике и средњег века предавао Николај Гогољ, који је на младог писца у формирању оставио неизбрисив траг. По Гогољевој смрти, Тургењев је, без страха од царске освете, написао некролог учитељу, и због тога провео месец дана у тамници!

На имање, велико око 42 хектара, стижемо 6. јуна, на Пушкинов рођендан. У Тургењевљевој радној соби, уз Толстоја, Достојевског, на видном месту је и Пушкинов портрет, као подсећање на уважавање два великана. Познат по својој прекој нарави, Тургењев је имао тежак, однос са руским писцима, али пун поштовања, нарочито са Лавом Толстојем. По сведочењу Толстојеве жене, дуге периоде нису контактирали, а онда се свечано и бурно мирили и настављали дуге филозофске дискусије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И Тургењев је учио српски

"Најевропскији међу руским писцима", што је међу "Славјанима" изазивало отпор и осуду, Иван Тургењев је четрдесетих година 19. века, када је у Петрограду гостовала италијанска опера, упознао оперску диву Полину Вијардо, због које ће другу половину живота провести у Француској, пишући на том језику "као Монтењ". После смрти Вијардове, славни писац се, потпуно свестан немогућности заједничке будућности, заљубио у младу глумицу Марију Савину, којој је писао дуга и поетична писма. Савина је бриљантно одиграла улогу Вере у комаду Тургењева "Месец дана на селу", у Александринском театру, у Петрограду. Почетком 1881, Савина је посетила писца на имању у Спаском. После неколико дана, глумица је, из руског града Перм, известила писца да се удаје за другога...


Прекрасни описи природе из пера Ивана Тургењева постају разумљиви када човек види нестварну лепоту у којој је живео у Спаском. Дуге алеје, које воде до језера, столетно дрвеће и непомућени сеоски мир створили су атмосферу за настанак најлепших страница руске и светске књижевности.

ГОДИШЊИЦА Новинарка Драгана Бошковић у родном месту писца


Многи велики руски писци (Толстој, Некрасов, Шћепкин) уживали су традиционално руско гостопримство на имању Спаскоје - Лутовиново. Тургењев је био дубоко везан за природу на свом имању, поготово за прастари храст, који и данас, 400 година стар, постојано живи и сведочи о неуништивости лепоте и природе.

"... Када будете у Спаском", пише, при крају живота, Тургењев из Француске, где је и умро, "... поклоните се уместо мене моме дому, врту, мом младом храсту, домовини се поклоните, коју ја, вероватно, више никада нећу видети..."

ВЕЛЕЛЕПНО Породично имање од 42 хектара


МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ "ЉУДИ"

У ОРЕЛУ је, по осми пут, од 1. до 7. јуна, одржан Међународни фестивал монодраме и камерног театра "Људи", на коме су учествовале, осим представа из Русије, и оне из Бразила, Израела, Пољске и Хрватске. Иако најављена, због недостатка средстава, Србија је изостала. Стручном жирију је председавала позоришна критичарка "Новости" Драгана Бошковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације