Успех музеја у Руми

Б. П.

18. 05. 2018. у 19:47

Награде "Михаило Валтровић" Музејског друштва Србије додељене у петак у Ваљеву

Успех музеја у Руми

Завичајни музеј у Руми добитник је награде "Михаило Валтровић" Музејског друштва Србије, за истакнуте резултате у прошлој години, а ауторски тим Народног музеја у Лесковцу, археолози Јулијана Пешић, Смиља Јовић, Владимир Стојановић и Владимир Стевановић награђени су за изложбу "Тајне археолошких депоа". Истоимено призање за животно дело у петак је у Народном музеју у Ваљеву додељено историчарки уметности др Јасни Јованов, управници Спомен-збирке Павла Бељанског.

Музеј у Руми са само 11 запослених, од којих је половина музејских стручњака, прошле године остварио је 58 изложби, предавања, стручних програма, радионица, промоција и филмских пројекција, знатну издавачку продукцију са шест стручних публикација, луксузном монографијом и документарним филмом. Међу изложбама издваја се "Купиник - последња престоница српских деспота", о изванредном археолошком локалитету и споменику културе у Купинову.

Тим археолога Народног музеја у Лесковцу значајно признање добио је за изложбу предмета са истраживања у Малој Копашници, Хисару и Цркви Светог Јована Претече у Јањуши. Највећу вредност представљају реконструкције гроба и куће из позног бронзаног доба у природној величини. Кућа је након изложбе пренета у лапидаријум лесковачког музеја, у њој је приређена радионица "Праисторијска пљескавица", на којој је припреман специјалитет од житарица и махунарки за посетиоце "Роштиљијаде".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације