Скулптуре Светомира Арсића Басаре на Косанчићу

Г. НОВАКОВИЋ

26. 02. 2018. у 13:13

Скулптуре Светомира Арсића Басаре на Косанчићу

Изложба отворена до 25. марта, када се сели у Париз Фото Ж. Кнежевић

Отворена изложба на Косанчићевом венцу. Суграђани и туристи имаће јединствену прилику да погледају уметникова дела, али и фотографије које сведоче о урбанизацији најстаријег насеља у Београду

ИЗЛОЖБОМ скулптура прослављеног академика Светомира Арсића Басаре, у недељу је свечано отворен реконструисани Косанчићев венац. На месту будуће Градске галерије, код броја 27, суграђани и туристи имаће јединствену прилику да погледају уметникова дела, али и фотографије које сведоче о томе како је текла урбанизација најстаријег насеља у Београду.

Свечаном отварању поставке присуствовали су градски урбаниста Милутин Фолић, секретарка за културу Ивона Јевтић, као и аутор скулптура.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Косанчићев венац чисте за галерију

- Изложбени простор постао је "простор културе", један нови-стари амбијент Косанчићевог венца - истакао је Фолић. - Донедавно, овде је била барака, а овим платоом спојићемо пешачку зону Кнез Михаилове са приобаљем. Очекујемо да ће овај део града на неки начин постати српски Монмартр.

Творац импресивних скулптура, Светомир Арсић Басара очекује да после градње Градске галерије, Београд постане атрактиван, јединствен и узоран град у ликовном стваралаштву.

- Дужност уметника је да ствара дела трајне духовне вредности, која ће остати потомству као сведоци времена у коме су живели и стварали. Тај задатак ће обавити ако тачке ослонца своје инспирације потраже у традицији свога народа - рекао је академик.


На изложби, која је отворена до 25. марта, биће представљено пет монументалних скулптура - Косанчић Иван, Топлица Милан, Обилић Милош, Врховни Вожд Карађорђе и Бетовенова 9. симфонија. Ове фигуре београдска публика ће бити у прилици да види пре њихове светске премијере која ће се одржати у марту у Паризу.

Омаж Косанчић Ивану поставља Завод за заштиту споменика града Београда.

КЊИГЕ ОД УГЉА

ПРЕМА најавама главног урбанисте Милутина Фолића, простор на којем је некад била Народне библиотеке, која је изгорела у бомбардовању 1941. године, биће уређен као јавни простор. У њему ће бити изложене књиге од угља које симболизују страдање у Другом светском рату. Предвиђен је и едукативни део са мулдимедијалном презентацијом онога што се ту некада налазило, док ће цвеће као симбол препорода употпунити тај простор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације