Расплет драме око Немањића чека другу епизоду

М. МИРКОВИЋ

16. 01. 2018. у 09:02

Не јењава расправа поводом почетка приказивања дугоочекиване телевизијске серије о српској династији

Расплет драме око Немањића чека другу епизоду

Са снимања серије / Фото Н. Живановић

ВЕЋ је и сама најава емитовања, а поготово прва епизода серије "Немањићи" изазвала огромну пажњу, она је већ постала практично поп-културни феномен, и све ове јавне расправе и дебате су очекиване и у складу са повећаном пажњом - каже, за "Новости", сценариста и редитељ Саша Радојевић, уредник серије "Немањићи", која од последње вечери протекле године, када је приказана прва епизода, не престаје да диже буру у јавности.

Допис који је пре два дана челницима РТС-а упутио председник Програмског савета Јавног сервиса Миливоје Павловић, са захтевом да чланови овог савета погледају макар пет од дванаест епизода "Немањића" пре даљег емитовања - изненадио је и само руководство ове куће. Ипак, не може се рећи да је захтев Савета, о ком данас одлучује Управни одбор РТС, у потпуности неочекиван - не само због величине пројекта у продукционом смислу и тежине и значаја теме за нашу публику, већ и због озбиљности замерки које су на рачун прве епизоде упутили гледаоци и стручна јавност.

Већ се у допису Програмског савета истиче да ће то тело, након гледања материјала, дати свој суд и заузети став, не мешајући се у ингеренције уредништва. Не желећи да се упушта у полемику са члановима поменутог тела, уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић, за наш лист, истиче:

- Серија још није завршена, а пилот-епизода је као што јој и име каже - пилот. Важно је да је она емитована у години када смо обележавали 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног. Битно је и што је емитовање изазвало јавну позорност, а серија ће бити завршена и емитована према плану РТС-а.

Стефан Немања (лево) са братом Мирославом

Тај план предвиђа емитовање прве епизоде у суботу 17. фебруара, друге - наредне вечери, и преосталих наставака наредних десет недеља.

- Серија ће у сваком случају моћи да буде на прави начин вреднована и оцењена тек када погледамо све епизоде, тешко је у овом тренутку заузети уравнотежен став и целовит поглед, док су сви рефлектори уперени на ту страну - каже њен уредник Радојевић. - Битно је истаћи да је ово први пут да је та епоха, Србија у средњем веку, послужила за креирање играно-филмског садржаја. Први пут је екранизована наша историја тог доба чиме се улази на тло раније неистражено, непознато, ново за ствараоце филмских садржаја. "Немањићи" дају један темељни, базични визуелни оквир, основ који ће у наредним годинама и деценијама други аутори моћи да допуњавају или мењају својим интерпретацијама, да дају своја виђења.

Радојевић каже да код нас не постоји серија чије су све епизоде монтиране пре емитовања прве, већ се монтажа одвија сукцесивно током приказивања наставака, те да је то случај и са "Немањићима" који су већим делом недовршени.

Саша Радојевић / Станко Црнобрња

- Треба увек ослушкивати јавност, некада се ТВ серије, око којих се у савременом свету врло често поларизује јавно мњење, и праве и развијају управо тако, уз ослушкивање реакција публике - одговара Радојевић на питање да ли би критике гледалаца, те интервенција Програмског савета у име публике, можда могли утицати на то да се од постојећег материјала направе епизоде боље од ове приказане.

Станко Црнобрња, редитељ, продуцент и сценариста, теоретичар масовних комуникација и телевизије, сматра да је захтев Програмског савета РТС да погледају преостале епизоде серије, примерен и очекиван.

- Програмски савет је тело које има свако право да тражи да погледа дело фирме коју саветује, а тај захтев показује да актуелни Савет покушава да активно дејствује, за разлику од претходних - наводи Црнобрња. - Логично је да Савет, који је својеврстан одраз гледалишта, реагује у тренутку када се то гледалиште очигледно преко мере узнемирило. РТС је велики систем, верујем да су и чланови тог Савета били затечени после прве епизоде, питањем "Шта сте то пустили?", и јасно је да желе да се одреде према тој серији и заузму позицију за јавност, не преузимајући одговорност која је на другима.

Небојша Брадић и Војин Ћетковић / Фото Г. Шљивић

Црнобрња сматра да би са становишта струке било неуобичајено (иако не и немогуће) да већи део серије која представља озбиљан продукцијски захват - није већ урађен и приведен крају. Овај режисер каже да су могућности продукцијске екипе, која је у врло незахвалној позицији, врло мале и да се своде на евентуално поновно монтирање или скраћивање епизода да би се добило на динамици. Он не сматра немогућом ни одлуку да се серија - не прикаже, уколико би овакве реакције јавности прерасле у сталан и упоран притисак.


НОВА СИТУАЦИЈА

СВИ "умешани" у судбину пројекта "Немањићи", на челу са руководством РТС-а, истичу да су прилично затечени у за све њих новој ситуацији, у којој неко тело (сасвим у складу са законом, својим именом и функцијом), тражи да унапред, пре емитовања, погледа програм сниман у продукцији Јавног сервиса. Стога нико и не жели да предвиђа шта би интервенција Програмског савета могла да промени - осим заузимања става чланова Савета и опадања угледа РТС-а.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Evgenije

16.01.2018. 09:39

Slučaj „Nemanjići“ je zapravo slika i prilika srpske kinematografije! Isto kao što je i do ovog projekta došlo preko veze i kako je rađen amaterski, isto tako i dobar deo srpskih filmova dobija novac preko veze i niko neće da ih gleda pošto su krajnje nezanimljivi! Para ima dovoljno ali se potpuno pogrešno raspoređuju i daju ljudima koji apsolutno nemaju nikakve veze sa ovim poslom. A onda izađu i ubeđuju nas kako su ti filmovi dobri ali ih mi ne razumemo jer to je umetnost a mi smo glupi!

Ljuba

16.01.2018. 09:41

Bolje je da se prekine emitovanje serije, već da se pusti u etar ista, ako je prosečna ili ispod prosečna. Radi se o veoma važnom delu srpske istorije i ne bi se smele dopustiti bilo kakve greške.

РМ

16.01.2018. 12:11

Ако се добро сећам сценарио је изабран конкурсом. За овакву серију то захтева изузетно темељан рад а за то је потребно и време. И ко ће онда уложити тако озбиљан труд а зна да ће од приспелих понуда само једна бити изабрана. И све је то вероватно било површно на брзину написано и од више лоших сценарија изабран најмање лош.

Драган

16.01.2018. 12:20

Једини прави епилог ове "драме" око серије, био би да неко кривично одговара што је потрошио паре пореских обвезника и направио лошу серију.

Jugoslava Pravdic

16.01.2018. 12:33

Pustite da gledamo sledeće epizida da, svi mi, damo svoj osvrt. Ima nas dosta što potičemo od Nemanjića. Umemo i mi čitati istorijske arhive. Daćemo kritiku na kraju.

maki

16.01.2018. 12:33

Pilot epizodu serije "Nemanjići" gledalo je više od dva miliona ljudi! Ti gledaoci zaslužuju da vide kompletnu seriju o uzbudljivim decenijama života porodice Nemanjić i vremenu kada se rađala prva srpska kraljevina. Sa tom serijom biće puno bogatija i jasnija predstava o tom vremenu kod najšireg auditorijuma.

Милан Лекић

16.01.2018. 16:09

@maki - @maki... За разлику од прве епизоде "Немањића..." у свим радовима на последњем Светском византолошком конгресу, раније одржаном у Београду, који су се односили на XII вијек - за дочаравање духа времена тог периода коришћена је "Историја..." Никите Хонијата, дворског секретара цара Манојла Комнина, савременика још двојице ромејских царева, као и Десе/Тихомира оца Немањина и самог Немање, Српског великог жупана Србије-Далмације. Грци не знају за "државу Рашку" и "велике жупане рашке".

Милан Лекић

16.01.2018. 18:26

@maki - @maki... "Рас" се као виизантијско утврђење спомиње први пут код Никите Хонијата средином, а као рубна област Србије крајем 1189.- код Анзберта, латинског хроничара крсташких похода. Међутим, од Фрање Рачког све до данас, Србија-Далмација, Срби-Далмати, сатрапи Србије Јована Скилице, Ане Комнине, Никите Хонијата и Јована Кинама у уџбеницима српске историје преводе се са "држава Рашка, Рашани, Раци, велики жупани Рашке.

Милан Лекић

16.01.2018. 14:35

Сва је заблуда у томе да ли историја иде напред или поништава саму себе. Бесмислена хиперкритичност савремене српске историографије омогућава ово друго. Најодговорнији за потпун промашај за "битно сматрају повећану позорност јавности", а за "најважније" екранизацију - уствари цементирање - највећег фалсификата и подвале српској науци и народу - лажне римске круне првог српског краља. Лакоумност генија уредника РТС састоји се у казивању очигледног, а српском духу потребна је истина и искуство...