Изложба креација Миленe Павловић Барили

Д. Новковић

22. 12. 2017. у 17:45

Изложба креација Миленe Павловић Барили

Миленине модне креације / Фото Д. Новковић

У галерији чувене сликарке у Пожаревцу представљени и модни експонати

ЗАХВАЉУЈУЋИ мастер раду младог историчара уметности из Куле, Стефана Жарића (26), у Галерији "Милена Павловић Барили" у Пожаревцу отворена је изложба која чувену сликарку представља као модну уметницу.

Прочитајте још:Омаж словенској вери

Међу експонатима изложбе под називом Maison Barilli Belgrade-New York, налазе се хаљине настале по њеним креацијама и илустрације за модне часописе у Београду, Минхену, Паризу и Њујорку, у којем је радила и за чувени "Вог". Стефан је овом изложбом, чији је коаутор Виолета Томић, виши кустос Миленине галерије, желео да осветли мање познати опус чувене сликарке.

- У мастер раду "Модна илустрација Милене Павловић Барили" хтео сам да покажем да је Милена у области моде постигла изузетан успех. Док сам боравио у Њујорку, у архиви "Вога" нашао сам насловну страну на којој је једна њена модна илустрација. Истражујући даље, утврдио сам да је Милена једина српска уметница која је радила за ондашње престижне модне часописе - каже Стефан.

Својим мастер радом, Стефан је желео да "одбрани" Миленино модно стваралаштво, због којег је била оспоравана од стране неких уметничких ауторитета.

Прочитајте још: Владан Радовановић: Није свака иновација уметност

- Међу онима који су је неправедно прозивали, био је и Милан Протић, аутор прве монографије о Милени, који је сматрао да је њен рад на пољу моде срамотан и да је моди бестидно позајмљивала ликове из свог сликарства - рекао је Стефан.

За мастер рад о Миленином модном стваралаштву, он је у октобру добио престижну награду Спомен-збирке Павле Бељански, додељене јубилерни, педесети пут, за школску 2016/2017 годину.

МИЛЕНА У ЛОНДОНУ

СТЕФАН Жарић најавио је да ће Миленин рад у области модног стваралаштва представити на међународној истраживачкој конференцији историчара моде у априлу наредне године у Лондону, у оквиру промоције модног наслеђа Србије.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације