Песмe наше судбине из пера Љубомира Симовића

М. А. К.

05. 12. 2017. у 21:26

Песмe наше судбине из пера Љубомира Симовића

Поповић, Вуксановић, Симовић, Микић и Костић, Фото П. Митић

У свечаној сали САНУ представљен избор из опуса Љубомира Симовића. Микић: Од детаља до суштинског израза човековог положаја у свету

МУДРОСТ и људскост, као две важне карактеристике поезије Љубомира Симовића, издвојио је Владимир Костић, председник САНУ, отварајући скуп посвећен књизи о нашем песнику, драмском писцу и есејисти, коју је за антологијску едицију "Десет векова српске књижевности", Издавачког центра Матице српске, приредио Богдан A. Поповић.

Прочитајте још: "Шанса" чека Васка Попу

- Песнички се пробијајући кроз наслаге обмане и хипокризије цивилизације која га окружује, Симовић одбацује поезију као музику краљева, препушта је малом човеку, згуреном крај успутне друмске кафане, да антрополошки недвосмислено дефинише ненаклоњен простор егзистенције, у ком за њега, тог малог човека, има мало места - истакао је Костић, у уторак у свечаној сали САНУ. - Локални мириси и укуси не ограничавају домете Симовићеве поезије, довољно је погледати списак језика на које је превођен.

Прочитајте још: Шарм кратких прича

Према речима професора Радивоја Микића, приређивач Богдан А. Поповић је у књигу из ове амбициозне антологије, уз поезију, уврстио и драму "Путујуће позориште Шопаловић" и два есеја о поезији и један о ликовној уметности.

- Из које год перспективе да бацимо поглед на поезију Љубомира Симовића, никако не можемо да мимоиђемо утисак да је реч о песнику веома широког тематског распона - нагласио је Микић. - Могло би се рећи да је Симовић један од наших ретких песника који су умели да прилазе оном што је наоко ситно, тобоже неважан детаљ и да од тога праве нешто истински драматично и суштински израз човековог положаја у свету и животу.

ДЕЦЕНИЈСКИ УЧИНАК ДОМАЋИН трибине, уредник едиције "Десет векова српске књижевности", директор и главни уредник Издавачког центра Матице српске академик Миро Вуксановић резимирао је десетогодишњи учинак овог издавачког подухвата. Према његовим речима у едицији су досад објављена 82 наслова, а мимо ње још 19 књига.

Приређивач Богдан А. Поповић објаснио је начела којима се водио, бирајући шта ће издвојити из Симовићевог богатог опуса, посебно се осврћући на то да је и сам песник често своје збирке збрајао у трилогије.

- Тежња модерних песника је да обнове једну "немодерну" форму, данас присутну у многим европским књижевностима, кроз вишеделне лирско-епске поеме, налик трансформисаној и модернизованој епској поезији - рекао је Поповић. - У њима песници, попут Симовића, песници највећег формата, збрајају своја песничка искуства, успевају да проникну у судбину народа и тоталитет живота.

Истичући да му је велика част што се нашао међу именима која су сабрана у једној оваквој антологијској едицији, Симовић је додао:

- Задовољство је када у руке добијете књигу коју је са толико знања и разумевања приредио Поповић. Мени само остаје да прочитам један мали избор песама из ове књиге - рекао је Симовић, започињући свој избор песмом "Питалице пред сликама Младена Србиновића". Читање стихова завршио је са "Десет обраћања Богородици Тројеручици".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације