Лубарда у 30 слика

Ј. С.

08. 09. 2017. у 07:15

Лубарда у 30 слика

"Плави излог" најстарија слика у поставци, Фото Спомен збирка Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду у четвртак је отворена изложба слика, цртежа и архивске грађе Петра Лубарде

У ОКВИРУ програма обележавања 110 година од рођења Петра Лубарде (1907- 1974) у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду синоћ је отворена изложба слика, цртежа и архивске грађе овог великана наше савремене уметности.

Заједничка ретроспективна поставка Спомен-збирке и Куће легата из Београда обухвата више од четири деценије његовог опуса, односно тридесетак Лубардиних дела насталих од 1928. до 1971. године. Изложено је и свих девет слика из колекције Бељанског, међу којима је и "Плави излог", излаган на првој самосталној изложби у Београду 1933. године.

Премијерно, изложба је током августа представљена у Дворцу Петровића, у Центру савремене умјетности Црне Горе у Подгорици, а њено новосадско издање допуњено са још неколико слика. Поред дела из оба легата, посетиоци су у прилици да виде радове који се чувају и у другим уметничким збиркама као и приватним колекцијама. Ауторке поставке су мр Милана Квас из Спомен-збирке и Дина Павић из Куће легата.

Изложба у Новом Саду трајаће до 5. новембра, а од 9. новембра до 10. јануара биће у Кући легата у Београду.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације