И Србија слави светски празник игре

М. Н. М.

25. 04. 2016. у 23:20

И у нашој земљи се од 18. априла обележава значајан датум за плесну уметност. Прослава се наставља 27. априла у Дечјем културном центру концертом ирског плеса и живе музике

И Србија слави светски празник игре

"Виктор Викторија"

МЕЂУНАРОДНИ савет за игру светске организације Унеско установио је 1982. Светски дан игре као интернационални празник године с циљем да у једном дану, 29. априла, на свим меридијанима, привуче пажњу светске јавности на све видове уметничке игре.

У Србији је обележавање Дана игре почело већ 18. априла, на Факултету уметности у Косовској Митровици када је приказано 17 кореографија у извођењу студената прве, друге и треће године Одсека за глуму. Програм обележавање наставља се вечерас (26. априла), у Позоришту на Теразијама у Београду, извођењем мјузикла "Виктор Викторија".

Прослава се наставља 27. априла у Дечјем културном центру (ДКЦ) у Београду, где ће се, у организацији једине образовне установе за ирски плес у Србији - Real Irish Dance Company, одржати концерт ирског плеса и живе музике под називом "Звуци Келта".

ДКЦ ће у среду (28. априла) бити домаћин другог издања Дечјег балетског фестивала, у организацији Балетског центра "Ана Пфлуг". Овај фестивал програмски је посвећен дечјем балетском стваралаштву јер су његови учесници деца узраста од 5 до 14 година.

ШЕКСПИР У БАЛЕТУ

ЗА Дан игре изабран је 29. април, датум рођења Жан-Жоржа Новера, француског кореографа, великог реформатора балета и осталих видова игре. Новера су, због његовог снажног реформаторског утицаја, у Енглеској звали Шекспиром балетске уметности, а у Европи праоцем балета. Још у 18. веку, Новер је поставио чвсто темеље и постулате развоја балета и осталих видова игре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Маја М.

26.04.2016. 15:28

Докле ће туђе да нам буде привлачније?!