Американци вратили Русији и указ императора Петра

Бранко Влаховић

13. 03. 2016. у 16:18

Званични Вашингтон вратио Русима врло вредне документе и културна добра који су деведесетих година нестали из војних архива. Од 28 враћених докумената, 10 је украла група руског колекционара Владимира Фајнберга

Американци вратили Русији и указ императора Петра

БЕЗ обзира на садашње хладне политичке односе Вашингтона и Москве, Американци су вратили Русима 28 вредних докумената украдених деведесетих година из руских архива и противзаконито пребачених у САД.

Амерички амбасадор Џон Тефт је рекао:

- Кад је реч о културним добрима, ми смо спремни да сарађујемо и покушамо да вратимо оно што припада вама. Одузели смо лошим момцима документе које су потписивали руски императори и Стаљин и вратили их руском народу.

Америчка полиција је те документе пронашла у Чикагу, Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску. Полиција је следила понуду на аукцијама у разним галеријама и тако ушла у траг кријумчарима који су хтели да зараде велики новац продајући документе власницима приватних колекција.

Посебну пажњу московских новинара изазвао је указ императора Петра Првог од 3. априла 1715. о платама страним официрима у руској армији. Интересантно је да Руски војни архив није ни сумњао да је украден тај документ. Тек кад су им Американци рекли да су открили оригинал, Руси су проверили и схватили да је у њиховој архиви копија.

Међу враћеним документима је и указ који је потписао Стаљин црвеном оловком - да се подигне статус авио-пуку због храбрости у борби са немачким окупаторима. Враћено је и 17 цртежа совјетског уметника, и теоретичара архитектуре Јакова Чернихова.

Од 28 враћених докумената, 10 је украла група руског колекционара Владимира Фајнберга. Они су у лењинградском Државном историјском архиву поткупили чуваре и покрали оригинале. Вођа банде Владимир Фајнберг живи у Израелу, има подршку тамошњих посланика у парламенту, па је то разлог што није изручен Русији 2005. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sasa

13.03.2016. 17:16

I uvek ti cifuti ala Fajnberg kradu i preprodaju tudju istoriju, imovinu, prirodna bogatstva... Bagra. Ne bi Rusije ni Rusa bilo danas da se nisu u pravom trenutku pojavili i nekada Staljin i posle njihove marionete Jeljcina, Putin. Cista sreca.