Срба Игњатовић: за културу фалиле паре

В. Н.

11. 06. 2013. у 20:58

Реаговање: Срба Игњатовић поводом саопштења Српског књижевног друштва: Комисија је располагала са 20 милиона динара за све пројекте укључујући Војводину и КиМ

ПОВОДОМ саопштења Српског књижевног друштва (објављеног у нашем листу) о резултатима конкурса Министарства културе за суфинансирање пројеката из савременог стваралаштва, реаговао је Срба Игњатовић, књижевни критичар и уредник часописа „Савременик плус“. Уз Тиодора Росића и Зорана Ненезића, Игњатовић је био члан конкурсне комисије, чије су одлуке по мишљењу СКД, донесене по „идеолошко- партијским и чаршијско-буразерским критеријумима“.

- Нисам адвокат Министарства културе Србије, као што је и за све изјаве о раду комисије која се бавила књижевном периодиком, манифестацијама и наградама превасходно овлашћен њен председник, колега Тиодор Росић - истиче Игњатовић. - Одмах да кажем како у СКД имам низ колега чији рад ценим и које и лично поштујем. Оно што не ценим је параполитички набој повремено присутан у раду те дружине, додуше више у минулом него у овом времену. Гневно саопштење СКД није мимоишло ту врсту „аргументације“.

Комисија је, објашњава Игњатовић, располагала са цигло 20 милиона динара за све пројекте из Србије укључујући Војводину и Косово и Метохију, чиме није била нимало одушевљена, а резултат њеног рада је већински став чланова комисије.

- Нити сам сам делио средства у оквиру те тегобне мисије, нити су сви кандидати за које сам се залагао у исходу прошли - објашњава саговорник. - Апсолутно је нетачно да ниједан пројекат СКД није подржан. Друга је ствар што су средства била претанка. „Књижевни магазин“ је добио иста средства као и часопис „Савременик плус“ који постоји шездесетак година, а од 1992. га уређујем потпуно бесплатно. Приде, записнички је констатовано да у одлучивању о „Савременику“ нисам учествовао, то јест да сам се изузео. Сви који ме иоле познају знају да ни реч не бих рекао и да је та одлука колега била негативна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације