НАЈЕЗДА У БЕОГРАДУ: Заражени примерци откривени на 27 локација у Београду – Докторка саветује како БЕЗБЕДНО ИЗВАДИТИ КРПЕЉА

Новости онлајн

06. 06. 2020. у 15:47

НАЈЕЗДА У БЕОГРАДУ: Заражени примерци откривени на 27 локација у Београду – Докторка саветује како БЕЗБЕДНО ИЗВАДИТИ КРПЕЉА

Фото: Depositphotos

Некада се знало, када вас уједе крпељ правац Инфективна клиника или Дом здравља.

ЗБОГ околности много се тога променило, само су крпељи остали подједнако крвожедни и опасни. Има их на више од 20 локација у Београду, па је драгоцен савет шта ако се закаче баш на вас.

Топлије време, много кише и вегетација која буја - идеално за крпеље. Слепи су, али уз помоћ других чула лако проналазе домаћина. То се догодило и једном Београђанину док је косио траву око викендице.

- После пар дана сам осетио да ме ту у доњем делу леђа сврбело и онда сам отишао код лекара и то су сецнули, извадили, али сам одмах то урадио. Прво сам питао жену да ми она то извади, наравно, она то није хтела и практично ме отерала код лекара - прича он.

У сваком дому здравља крпеља ће извадити стручно особље. Интервенција се може обавити и на ВМА и бесплатна је уз упут, а без упута кошта 560 динара. Најбоље је отићи одмах, мада, према неким прорачунима, особа се неће инфицирати у року од 24 сата иако је крпељ заражен.

Фото: Depositphotos

Докторка Милена Јововић из ДЗ "Др Симо Милошевић" са Чукарице објашњава како се вади крпељ.

- Узме се стерилна пинцета која је прочишћена у алкохолу, дубоко изнад крпеља, односно што ближе кожи лаганим повлачењем навише гледајући да га не притискамо како не би био искидан. У том случају можемо да кажемо да је успешно одстрањен крпељ - наводи др Јововић.

Фото: Принтскрин

После тога, каже докторка, треба дезинфиковати место и обратити се изабраном лекару који ће проценити да ли треба укључити антибиотик.

АНАЛИЗА КРПЕЉА

Са изабраним лекаром треба се консултовати о томе да ли је потребна анализа крпеља. У домовима здравља ова испитивања се не раде, већ на ВМА и у Заводу за биоциде. Цена је од 600 до 5.000 динара, у зависности од методе која се примењује.

- Крпеља спакујете у бочицу са алкохолом или физиолошким раствором ако је мртав, уколико је жив онда је најбоље да остане на сувом, да се можда стави парче вате да се одржи влага. Зависно од методе, ако је крпељ жив, онда се прегледа у тамном пољу, то је и бржа метода, с обзиром на то да пи-си-ар метода захтева припрему и анализу која траје пар сати, а резултат се добија за неколико дана - каже др Иван Алексић, биолог из Завода за биоциде и медицинску екологију.

На 27 локација у Београду откривени су заражени крпељи. Најчешће у шумама, местима где има жбуња и високе траве. Стручњаци кажу да су грађани безбедни у парковима где се трава редовно коси. Иначе, од 2017. године у Београду је регистровано 6.400 оболелих од Лајмске болести.

(РТС)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Rade Bg

06.06.2020. 16:32

Ova doktorka pojma nema kako se vadi krpelj. Po njenom savetu krpelju se kida glava od tela i ostaje u kozi coveka sto nije dobro! Krpelj se hvata pincetom i lagano se odvija kao sraf uz vrlo blago povlacenje da bi se izvadila glava sa telom krpelja sto je naj bitnije.

miki

06.06.2020. 16:45

Kakav bre krpelj? Kako su ljudi nekad preziveli ujede krpelja bez bolnica i domova zdravlja?

Mo

06.06.2020. 18:03

"Duboko iznad krpelja"? Kako moze biti duboko a iznad? Pa ovo je "duboko ispod" osnovnog obrazovanja. Nesto moze biti duboko samo ako je ispod nivoa necega drugog. Ako zahvatimo duboko iznad ili ispod krpela, krpelja zasigurno uhvatiti (pincetom) necemo.

Zeljko

06.06.2020. 18:48

edini bezbedan nacin za odrstanjivanje krpelja bez obzira koliko je duboko usao u kozu je da se uzme malo gusca krema(moze originalna Dr.Pavlovic) na vrh prsta i laganim kruznim pokretima u levu stranu utrlja na i oko krpelja.On sam izlazi i ostaje na prstu a kako nema stiskanja i uvrtanja nema ni povracanja tecnosti u krvotok. Sve ostalo(pincete,alkoholi itd) je obicno zamajavanje naroda a posebno naplacivanje intervencije kojekave dezinfekcije i antibiotici

Biljana

07.06.2020. 05:11

@Zeljko - Ili deterdzent za sudove, i isti postupak (brzim kruznim pokretima, suprotno od kazaljke na satu, po njemu, i ne prestajati dok ne izadje)...Prakticno smo primenili, pre neki dan (uspesno).

Kiza

07.06.2020. 07:18

Ima u veterinarskim stanicama da se kupe pincete za skidanje krpelja sa kućnih ljubimaca a mogu da se upotrebe i za ljude. Nisu skupe a efikasne su, ja imam par mopsa i skidao sam krpelj sa njih bez problema, tj kida ja glava, itd...