ГОДИНЕ пролазе, а живот на познатом клизишту на Умци све је страшнији. Житељи кућа изграђеним на критичном тлу, сваке ноћи лежу у страху да ли ће се ујутру пробудити и хоће ли и даље имати кров над главом. Челници града обећали су почетком године новчану помоћ да се породице иселе одатле, а према речима надлежних у Општини Чукарица, у току је експропријација земљишта, док је за намену измештања домаћинстава опредељено око 3,5 милиона евра.

Кристина Добрашин из Улице Душана Тасића убеђена је да нико не би преспавао ниједну ноћ у кући њене породице. Из оправданих разлога.

- Станујемо овде од 1992. године и наша кућа сада личи на рушевину - прича нам Кристина. - Сваку ноћ лежемо чекајући да нам степенице пропадну. Приземље нам је поплављено, зидови се распадају, а овде станујемо супруг, ја, ћерка, зет и њихова беба. Из општине су нам понудили новац по квадратури. Прво су рекли да ћемо бити исплаћени пре избора, па онда после.

СПРЕЧАВАЊЕ ЕРОЗИЈЕ ПРЕНОСОМ земљишта, на којем се налазе објекти и њиховим уклањањем након окончаних поступака, спречиће се даља ерозија тла и већа материјална штета. После расељавања људи са те локације, куће ће бити уклоњене и тиме ће се аутоматски смањити пропадање земљишта.

Грађанима овог дела Умке у неколико наврата Град, Република и Општина покушали су да помогну. Како подсећају из Одељења за имовинскo-правне и стамбене послове ГО Чукарица, пре неколико година се покушало са прибављањем земљишта на коме ће се изградити објекти, у које је требало да буду расељени најугроженији становници клизишта без друге имовине. Од тог пројекта се одустало, јер су се појавили бивши власници плацева са својим имовинским захтевима.

- Куће нису могле да буду додељене у власништво већ само у закуп. С друге стране, стамбени објекти на клизишту и даље би остали у власништву људи, и они би их и даље користили. Ти људи су својевремено добили грађевинске дозволе и изградили су домове по прописима, на земљишту за које се касније испоставило да је клизиште, и то је одговорност државе - напомињу из надлежног општинског одељења.

У односу на податке којима располаже општина, укупна цифра за накнаде житељима, које је определило Министарство финансија је 3,5 милиона евра. Међутим, да би се обештетили власници и раселили са угроженог терена, потребно је завршити поступке експропријације објеката и административни пренос земљишта.

Унутрашњост једне од кућа у насељу Умка

- Државно правобранилаштво Републике Србије поднело је захтев за утврђивање јавног интереса, који је утврђен у јануару ове године. На основу њега, Правобранилаштво треба да поднесе документацију Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове ГО Чукарица, за све куће које имају грађевинску дозволу и који су пописани као објекти са оштећењима - кажу у Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове Чукарице.

Како су нам рекли надлежни, поступак експропријације, за сваку непокретност одвојено, води се по Закону о експропријацији. Након правноснажно окончаних поступака водиће се поступци одређивања накнаде, чију висину процењује Републичка пореска управа.