Београдске приче: Тешке поплаве у Карађорђевој

З. Љ. НИКОЛИЋ

субота, 29. 02. 2020. у 15:52

Београдске приче: Тешке поплаве у Карађорђевој
Некада се Сава неумољиво изливала правећи велику штету
СТАНОВНИЦИ предратне престонице имали су огроман страх од Саве, Дунава и њиховог изливања када надођу пролећне бујице, а порасту водостаји две велике реке.

Баш тако је било и четрдесетих година прошлог века, непосредно пре избијања Другог светског рата када су помахнитале воде наговештавале још веће зло у које је Београд ускоро улетео.

Стари фотографи забележили су много кадрова из околине Железничке станице, Вилзоновог трга (како се некада звао Савски трг), као и Карађорђеве улице, која је и тада била важна трговачка и саобраћајна жила куцавица Београда.

Тада се Сава у овој области немилосрдно излила, а становници престоног града били су потпуно у њеној немилости. Они који нису били малодушни седали би у чамце и како-тако покушавали да заврше започете послове, док су се трговци држали за главе, што због губитка муштерија, што због воде која је плавила њихове радње и дућане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Стогодишњи поглед на Ушће

Оно што се не види на фотографијама јесте још једна велика трговачка мука. Била је то чињеница да су све трговине у овом делу града имале дубоке подруме који су били неумољиво потопљени. Будући да су се овде често налазиле гвожђаре, као и трговине које су се бавиле велепрометом, њима су били потребни велики простори у којима би чували робу којом тргују. Зато је њихова мука била велика, јер је огромна количина материјала остајала под водом.

Дакле, у то доба ништа није ишло на руку онима који су били настањени у овом делу града.Па ипак, после сваке муке претекне и по неко лепо сећање, па је песник након једне овакве поплаве оставио и легендарну песму "Београдски Мали пијац потопила Сава", колико да нас подсети да се ти догађаји нису догађали баш ретко.

Тако су београдске реке биле неумољиве, а потоњи високи насипи и обалоутврде почели су боље да штите град од ових пошасти.

Срећом, дуго нисмо видели овакав амбијент у Карађорђевој улици.ВЕЛИКИ И МАЛИ ПИЈАЦ

МАЛИ пијац био је део у близини данашњег Хотела "Бристол" и парка уз који су донедавно пристајали аутобуси на долазном перону Аутобуске станице. Тај пијац је носио овакво име јер је "Велики" био на простору садашњег Студентског трга.Коментари (1)

vlada

01.03.2020. 09:54

Poslednji put poplava je bila pre 40 godina, ne tako davno a verovatno ima i fotografija iz tog perioda 1980/1981.