Обнова НАЈСТАРИЈЕ београдске куће: Бели медвед ће поново бити кафана?

С. В.

уторак, 25. 02. 2020. у 10:26

Обнова НАЈСТАРИЈЕ београдске куће: Бели медвед ће поново бити кафана?

ОРОНУЛО Здање је из османлијског доба/Фото П.Милошевић

Завод за заштиту споменика на конкурсу за реконструкцију кафане "Бели медвед". Објекат из 18. века девастиран, неопходна санација
НАЈСТАРИЈА кућа у Београду, кафана "Бели медвед" у земунској Улици Василија Василијевића у насељу Ћуковац датира из 18. века, требало би да буде обновљена ове године. Завод за заштиту споменика културе Београда конкурисао је за добијање средстава од Министарства културе и информисања, како би овај објекат био реконструисан.

По завршетку конкурса и добијању новца, биће урађен пројекат реконструкције и рестаурације, када ће се знати колико је средстава неопходно издвојити. Данас девастирана једноспратница, представља најстарију сачувану кућу на простору старог језгра Земуна. Како наводе стручњаци из Завода, једина је сачувана из турског периода, пре 1717. године. Мењала је државе, власнике, станаре, госте и тако постала једина сачувана кућа балканске архитектуре из османлијског периода, и најстарији објекат у престоници.


- Грађена је од опеке на нагнутом терену - кажу у Заводу. - Била је двојне намене, на спрату су били станови, а у приземљу, које је окренуто ка улици, били су локали. Временом је зграда претрпела више преправки, тако да је ранија основа издужена доградњом у новом материјалу. Ове доградње су већ означене на плану из 1830. године. Ранији кровни покривач, шиндра, замењен је равним црепом.


Прочитајте и: Obeležje slavnom pesniku: Vasku Popi SPOMENIK, ali neće "sedeti" u "Poslednjoj šansi"


Кафана "Бели медвед", која је под заштитом Завода, национализована је 1948. године, а радила је све до шездесетих година прошлог века. Од тада, до данас, здање пропада, фасада је била ишарана графитима, али данас их, срећом, нема. Под зградом је ископан лагум са два крака дужине 10 и 14 метара и озидан опеком. Власници кафане користили су лагум као вински подрум, јер је унутрашња температура погодовала очувању вина. Хроничари престонице бележе да се лед са Дунава доносио зими у лагуме, који је посипан сламом да се што дуже одржи и не истопи, као замена за данашњи фрижидер.


БИЋЕ ПОНОВО КАФАНА?

ЈОШ се не зна која ће бити намена обновљеног објекта кафане "Бели медвед". Како су нам рекли из Завода, приземље здања је у власништву ЈП "Пословни центар Земун", одакле су нас упутили на Управу Града, али одговор још нисмо добили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Тика земунац

22.05.2020. 08:20

То је најгоре могуће решење јер је становницима насеља "Ћуковац" ово једини пут који их води у центар. Сам пут је, као што се види, "турска калдрма" са једним уским, изрованим тротоаром по коме жене једва гурају дечија колица а старији људи "ломе ноге". Ова калдрма није "никакаква историска реликвија" већ дугогодишњи немар према становницима овог насеља. А разлог је грађевинско земљиште, кога је покушала да се дочепа грађевинска мафија чинећи разне диверзије на водоводу и канализацији !!!!

Земунка

22.05.2020. 09:14

Најстарија кућа није Бели медвед, који нагиње моравском стилу, негооронула турска кућа преко пута стајалишта ГСБ, на тргу Б. Радичевића из времена "Будимског пашалука", са сред. 16. века. Иначе кућа је нахерена према улици и само је питање дана када ће се сручити на неки аутобус!!! Бели Медвед,не дај боже кафана, и ул. Козара са апсурдном "турском калдрмом" су огледало општинског немара према становницима насеља Ћуковац.