Бројеви кућа као за лото: Њих налазе само искусни поштари, њих ни таксисти не могу да нађу

М. Станојковић

22. 10. 2019. у 17:52

Бројеви кућа као за лото: Њих налазе само искусни поштари, њих ни таксисти не могу да нађу

Улица Данила Илића на Карабурми

Погрешнo нумерисање зграда и кућа у престоници свакодневно прави збрку суграђанима. Овај проблем је убедљиво најизраженији у приградским насељима

РАШТРКАНИ кућни бројеви, којих у престоници има много, често умеју да направе збрку поштарима, хитним службама, али и самим суграђанима који станују на таквим адресама. Иако је пренумерација могућа, у Републичком геодетском заводу (РГЗ) наводе да би целокупно претумбавање збрканих табли у престоници било би додатни трошак. Зато се пренумерација ради само када је парни број залутао међу непарне и обрнуто.

Прочитајте још: Коначно у престоници све улице добиле назив: Више нема куће без адресе

Примера бројева кућа који изгледају као да је неко извлачио лото, па насумично одређивао који ће где да постави је много, а на такву нелогичност се жале и суседи из Улице Данила Илића на Карабурми.

- Наша улица почиње бројем 1Ц, а моја адреса је 8А, иако је прва кућа у низу, а комшијска 8 - тврди Предраг Аћимовић. - Не знам ко одређује бројеве и како, а мени су само једног дана дошли и заменили табле.

Највише оваквих улица са погрешном нумерацијом има на Новом Београду, па само поштар који дуго година држи један рејон, може да снађе. На оваквим адресама где једноцифрени скочи за неколико бројева у двоцифрени, иако су зграде једна поред друге, комшије често примају туђу пошту. Измешаних бројева има и у Устаничкој улици, а хаос влада и у приградским насељима.

Овакав распоред кућних бројева, попут овог у Данила Илића, тврде надлежни у Републичком геодетском заводу, не представља никоме проблем. За грађане и све доставне службе је најважније, по њиховом мишљењу, да су све улице означене таблама са називима и да сви објекти имају кућне бројеве.

- Сагласни смо да таквих случајева има много и наравно да постоји начин да се уреди низ кућних бројева - наводе у РЗГ. - Ипак, када би се урадила пренумерација, то би подразумевало и промене података о адреси грађана и личним документима, као и трошак означавања објеката новом таблицом на терену. Пренумерацију радимо само када у једној улици постоје дуплирани бројеви или када нису правилно распоређени са парне и непарне стране.

Муку муче и достављачи хране, па чак и искусни таксисти, али и суграђани када први пут крену некоме у госте. Ипак, оваква неуређеност у многим деловима престонице најризичнија је за возила хитних служби, јер један погрешан број може скупо да кошта.

ЗА НОВОИЗГРАЂЕНЕ ОБЈЕКТЕ СЛОВНА ОЗНАКА

НОВОИЗГРАЂЕНИ објекат у улици у којој сви већ имају кућне бројеве тешко може да добије цео број.

- Објекту саграђеном између два постојећа објекта после обављеног нумерисања, утврђује се број првог суседног објекат с мањим кућним бројем, коме се додаје словна ознака по азбучном реду са наредном словном ознаком - наводе у РГЗ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације