Обележена стаза за двоточкаше: Бициклом од Трга до Калемегдана

С. В.

недеља, 20. 10. 2019. у 12:32

Обележена стаза за двоточкаше: Бициклом од Трга до Калемегдана

Обојена стаза код Трга републике / Фото Горан Весић Фејсбук

Исцртана стаза за двоточкаше повезује Народно позориште, Васину и тврђаву. Преслагање коцке готово за 10 дана

РАДОВИ на Тргу републике требало би да буду завршени за десетак дана. Осим што слажу коцке, мајстори су у суботу почели са исцртавањем бициклистичке стазе која ће ићи од Народног позоришта, кроз Васину улицу, све до Калемегдана.

Према речима заменика градоначелника Горана Весића, завршено је 3.845 од укупно 4.150 метара квадратних, колико износи површина под коцком.

- Када сам извођачима радова на коловозу око Трга републике наложио да пресложе коцке, рекао сам да морају да исцртају бициклистичку стазу преко Трга и кроз Васину улицу - рекао је Весић. - Јер коцке и преслажемо зато што они нису размишљали да осим аутомобилског постоје и бициклистички и мотоциклистички саобраћај. Пошто се радови на коловозу ближе крају, јер је завршено 3.845 метара квадратних од укупних 4.150, дошло је време да почну са исцртавањем бициклистичке стазе. Још 10 дана и коловоз на Тргу моћи ће да користе сви учесници у саобраћају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Најстарија атлетска манифестација: Кроз центар Београда 15 трка

Како је Весић раније најавио, планирано је да се у наредне четири године уреди скоро 120 километара бициклистичких стаза широм престонице.

- У последње четири године урађено је 28.000 квадратних метара пешачких зона у центру града и по томе је Београд један од градова који је урадио највише нових пешачких зона у том периоду у Европи - навео је заменик градоначелника. - Имаћемо 900 јавних бицикала на 150 станица и то ће бити велики искорак, јер је важно да омогућимо да што већи број грађана користи бициклистички саобраћај.


УГОВОР 1. НОВЕМБРА

УГОВОР о реконструкцији Трга републике вредан је 768 милиона динара без ПДВ, што је око 6,3 милиона евра. Како је Весић рекао, уговор ће бити објављен 1. новембра, када извођач оконча радове на преслагању коцке и преда коловоз на употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

RosaLux

20.10.2019. 15:27

Sad još od Smedereva do Velike Plane da napravite stazu uz taj lep i prostran ravan Carigradski Put da mogu da se voze bicikle a ostave automobili!

Gagi

21.10.2019. 23:28

Kad će nije staza od Mirijeva do grada. Kad će da se spoje Ada huja i 25.maj.