НЕЛЕГАЛНИ АЗИЛ У СРЕМЧИЦИ: У дворишту држе стотину паса?

Ј. ДИНЧИЋ

07. 10. 2019. у 18:00

НЕЛЕГАЛНИ АЗИЛ У СРЕМЧИЦИ: У дворишту држе стотину паса?
Становници Сремчице месецима немају миран сан због лавежа и смрада који се шири њиховим крајем

ДЕО Сремчице, тачније улице Шумске економије и Дворжакова, важиле су увек за миран крај. Међутим, у претходних годину дана станари не могу да се изборе са псима које комшије држе у дворишту. Према тврдњи комшија, Комунална милиција је у једном од дворишта открила 107 паса и штенади који живе у веома лошим условима. Иако је, како суседи тврде, обећано да ће пси бити измештени чим се створе адекватни услови за то, решење до сада није пронађено.

Због несносног смрада који се шири из оближњег дворишта, али и све већег броја пацова, овдашњи мештани су били принуђени да лето уместо у дворишту проведу затворени у кућама.

- Комшије које држе псе у дворишту су стари људи који не могу више ни да брину о себи, а не и о толиком броју паса - прича Маја Р. из Сремчице. - Током лета, када смо приметили повећан број мишева и пацова, обратили смо се Ветеринарској инспекцији, која је тада из комшијског дворишта изнела неколико угинулих паса. Из Града су нам обећали да ће се потрудити да преостале преселе на друго место, и ми још чекамо на то.

Двориште је претрпано старим намештајем, крпама и малим кутијама у којима је смештено по неколико несрећних животиња. Због недостатка слободног простора, пси су почели и да излазе из дворишта и да се шетају улицама, па деца у школу одлазе само у пратњи родитеља. Околином се, осим смрада, надалеко чује лавеж и завијање, због чега комшије немају ни миран сан. Урлик паса током ноћи ремети сан и станарима у Дворжаковој улици, а тим поводом на терен је излазила и надлежна екипа Секретаријата за послове комуналне полиције.

- Контрола комуналног реда спроведена је у Дворжаковој улици дана 21. 3. 2019. године, по пријави за напад пса. Приликом наведене контроле власнику пса је због поступања супротном Одлуци о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града издат прекршајни налог - објашњавају у наведеном Секретаријату.

Према важећем закону о добробити животиња, који је усвојен 2009. године, инсистира се на одговорном власништву, а на територији престонице тренутно је регистровано 43.315 власнички паса.

- Власник је дужан да љубимцу обезбеди бригу, негу и смештај у складу са врстом, расом, полом, старошћу и потребама - објашњавају у Управи за ветерини која се налази при Министарству пољопривреде. - Такође, власници морају спречити да кућни љубимци угрозе људе и околину, а ако не могу више да се брину о њима морају им обезбедити одговарајући смештај.ПРОБЛЕМИ И НА КАРАБУРМИ

ИСПРЕД једне вишеспратнице у Улици Драгослава Срејовића на Карабурми недељама се окупљају пси луталице које нападају грађане. Иако је случај пријављен надлежнима службама из Ветерине, пси још увек нису уклоњени са улице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације