ИЗГУБЉЕНИ кишобрани, кофери, књиге, новчаници, одећа, обућа, или свилене ешарпе само су неке од ствари које ће се наћи на јавној лицитацији заказаној за следећи викенд. Изгубљени предмети чували су се и складиштили годину дана у Бироу за нађене ствари при Општини Стари град, где ће се 5. октобра од 10 часова лицитирати за неки од 730 понуђених предмета.

Највреднија ствар за коју ће заинтересовани грађани имати прилику да се надмећу је мотоцикл "томос арн 6" чија је процењена почетна вредност 4.000 динара. Затим ту су и разне врсте бицикала са почетним ценама од 1.500 до 2.000 динара. Најнижи понуђени износ за поједине предмете је 50 динара, колико је комисија проценила вредност розе штрикане капе, црвеног кишобрана, плаве мараме за плажу или ручне мутилице за кафу. У понуди су и кофери пуни одеће са почетном ценом од 400 динара, али и пар мушких ципела са чарапама за 200 динара. Право учешћа имају сви заинтересовани грађани, а критеријум за куповину неког предмета је највећа понуђена цена у односу на почетни износ.

УСЛОВИ ЛИЦИТАЦИЈЕ НАДМЕТАЊЕ ће се обављати нуђењем цена без ПДВ, који ће бити обрачунат накнадно, одмах по избору најповољнијег понуђача. Уплата износа за излицитиране ствари спроводи се одмах, налогом за уплату или налогом за пренос на рачун Градске општине Стари град. Ствари ће се преузимати одмах по извршеној уплати, достављањем доказа о уплати излицитираног износа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Биро за нађене ствари: Овде стижу предмети из целе Србије

- Лицитиране ствари смо складиштили у претходних годину дана, колико је прописима предвиђено чување - прича за "Новости" Милан Церовац, председник комисије. - Углавном су то ствари које нам стижу са аеродрома, али и оне које нам достављају полиција и грађани.

Иначе, Биро за изгубљене ствари основан је 1957. године, од када нису промењени прописи који датирају још из 1949. године и који нису прилагођени данашњем времену. Па тако многи изгубљени телефони, лаптопови и таблет рачунари стоје заробљени без могућности да буду понуђени на јавном надметању.

- Многе ствари губе вредност после годину дана, а немамо право да огласимо њихову продају јер се у тим уређајима налазе лични подаци. Обраћали смо се надлежнима како би се прописи променили али адекватан одговор нисмо добили - додаје наш саговорник.

Међутим, додатни проблем је и непостојање адекватног простора за одлагање изгубљених ствари, чији се број свакодневно увећава, а Општина нема могућност да прилагоди нове просторије за ове намене.