БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ:Два погледа на Сајам

З. НИКОЛИЋ

26. 09. 2019. у 11:10

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ:Два погледа на Сајам
Пре рата овде се налазио понос града, а сада је остало неколико обележја ураслих у шибље, зелени покров и тешка сећања
СТАРО сајмиште је неславно име оне београдске области која се простире између Бранковог и Старог савског моста. Пре Другог светског рата овде се свио понос предратног града - Београдски сајам, како му је било прецизно име из тог доба.

План је био да ово буде међународни економски центар Београда, што је он заиста и постао после 1937. године. На тадашњем сајму смењивала се европска економска елита, свесна да се тржиште Старог континента шири, а да његов значајан део покрива предратна Југославија.

Смењивале су се важне манифестације, јесењи и пролећни сајмови, Салон аутомобила, Ваздухопловна изложба... После је све пало у заборав. Од 1939. године и почетка Другог светског рата у Европи, економски трендови почињу да јењавају, па тако и догађаји на овом поднебљу нису толико значајни и интензивни. Од 1941. године, ствари постају још суровије, и овде Немци формирају логор.

Два снимка враћају посматрача у време пре и после рата. На првом је уочљив позитиван ритам промена у граду, јер је фотографија сачињена у време када је Сајам отворен, 1937. године. Сви павиљони су заузели своја места, централна кула је доминирала над њима, и све је било спремно за прве сајамске госте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београдске приче: Хекатино "лутање" испод града

Интересантан је и пут који је спајао Београд и Земун, будући да је водио преко Моста краља Александра (претече данашњег Бранковог моста), па је потом према Земуну његова траса водила укосо, отприлике преко места на којем се данас налази Палата "Србија". Најдоминантнији детаљ снимка је вода која допире до тог пута. Иако данас то делује нестварно, то је вода која допире са Ушћа Саве у Дунав. Када би се, у пролећно време водостаји подигли, вода је стизала до веома високог нивоа. Тада новобеоградска страна није била насута и била је знатно нижа, а вода је увек налазила свој пут.

Тако је било све до пута за Земун, који је ипак био направљен на насипу, чувајући своју сигурност и сигурност путника на њему.

Други снимак направљен је из ваздуха, са врха данашње Палате "Ушће" која ће ускоро добити близнакињу. Иако је предратни снимак направљен из авиона, очигледно је да је летелица била на сличном месту на којем су данас највиши спратови "Ушћа", па је упоредан начин гледања на овај део града сасвим ефектан.


Данас су друмови другачији, раскршће се рачва на други начин, а једини објекти који доминирају на обе фотографије су Спасићев павиљон и кула која се налазила на централом делу сајма.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београдске приче: Рађање модерног пристаништа

Високо дрвеће и растиње данас спречавају поглед на оно што је некада био Сајам. А био је понос и губилиште, београдски предратни економски центар и потоњи ратни пакао.

МОСТ

НА самом почетку рата, у ноћи између 10. и 11. априла наша војска је срушила сва три тадашња београдска моста. Тада Немци остају без доброг начина да пређу Саву, па прво праве понтоне, а затим склапају данашњи Стари савски мост, који је тада носио име Мост принца Еугена.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације