Огласио се дистрибутер аутобуса након удеса на Звездари: Наша возила су исправна, треба испитати људски фактор

Танјуг

понедељак, 09. 09. 2019. у 14:25

Огласио се дистрибутер аутобуса након удеса на Звездари: Наша возила су исправна, треба испитати људски фактор

Фото: П. Митић

Стручни тим из Турске и компаније у Београду, стоје на располагању за помоћ током истраге и спремни су за сарадњу с надлежнима, како би се утврдио прави разлог незгоде, у којој на срећу није било страдалих, поручују из компаније
Компанија М.П.Н. Промет, овлашћени дистрибутер и сервисер аутобуса марке БМЦ, чије је возило изазвало саобраћајну незгоду на Звездари пре неколико дана, саопштила је данас да су ти модели исправни, те сматрају да би требало испитати људски фактор у том случају.

У саопштењу достављеном медијима, компанија наводи да неконтролисано повећање броја обртаја мотора (тзв. Ибертура или туража), што се у медијима наводило као разлог несреће, није могуће на моторима тих аутобуса, јер, кажу, то регулише искључиво возач преко електронске педале гаса.

Истичу да се такви откази не појављују код нових мотора, већ код старијих модела и оних који су дуго у експлоатацији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -НОВИ УДЕС НА ЗВЕЗДАРИ: Аутобус ГСП се закуцао у стуб

"Дијагностика овако савремених аутобуса какав је модел BMC PROCITY 12m је изузетно прецизна - уз помоћ компјутерског очитавања може се у сваком тренутку утврдити број обртаја којим је мотор радио и извештај кочионог система", објашњавају у компанији Промет.

Додају и да уз помоћ камера и тахографа може да се провери активност возача током вожње и брзина којом се аутобус кретао, те је, истичу, важно да су возачи обучени за управљање савременим типовима аутобуса.

Директор компаније М.П.Н. Промет Ненад Филиповић каже да компанија, због безбедности возила и сигурности путника, организује додатне обуке за возаче који ће управљати тим возилима, јер су, како наводи, перформансе тих возила технолошки напредније и морају се испоштовати одређене процедуре.

"Наш стручни тим из Турске и компаније у Београду, стоје на располагању за помоћ током истраге и спремни смо за сарадњу с надлежнима, како би се утврдио прави разлог незгоде, у којој на срећу није било страдалих", изјавио је Филиповић.

У компанији кажу да је хиљаду аутобуса тог модела само ове године испоручено за потребе градских превоза широм света у Италији, Турској, Србији, Пољској, Азербејџану, Бугарској, Румунији...

Подсећају да је на основу тендера за ГСП ове године, компанија М.П.Н. Промет испоручила 70 нових аутобуса марке BMC PROCITY 12m, произведених ове године с најнапреднијим технолошким карактеристикама, уз висок степен квалитета и удобности.

Истичу да је уговор са ГСП-ом у Србији испоштован и нови, исправни и квалитетни аутобуси су уредно испоручени пре рока, у складу са условима тендера и најбољом пословном праксом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Leštanac

09.09.2019. 18:15

Normalno da je ljudski faktor u pitanju kod ovih udesa. O tome sam izmedju ostalih i ja pisao na ovom portalu i "izbombardovan" negativnim poenima., jer tvrdim da su današnji vozači, ne svi, ali veliki broj samouvereni i traže 2000 evra platuNažalost auto škole umesto da se bave praktičnom obukom vozača, oni zarad zarade pokušavaju da stvore akademije. Po meni to nije potrebno. Vozači sa instruktorom što više da provode na poligonu, pa tek onda na ulicu. Ali usijane glave to ne dopuštaju.