О премештању тролејбуског депоа са Дорћола на локацију непосредно поред погона "Космај 1", ГСП "Београд" на aуто-путу, прича се годинама. Ипак, тек сада се, у нацрту плана детаљне регулације подручја између саобраћајница Стефана Првовенчаног, Војислава Илића, Мокролушке нове и Кружног пута Падина, који се налази на јавном увиду у згради градске управе, налази план измештања.

Како наводе у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, измештање постојећег депоа са Дорћола омогућило би коришћење овог атрактивног земљишта за друге намене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕД ОЧИМА ИМ 625 РАСКРСНИЦА: Овако изгледа “командни центар” београдских семафора

- Изградња новог депоа, уз примену савремених система за одржавање возила, довела би до подизања нивоа услуге превоза путника. Истовремено, омогућиће се санација неплански изграђеног насеља унутар високонапонске далеководне мреже на овој локацији - стоји у документацији.

Према плану, будући тролејбуски депо "Космај 2" требало би да се нађе између погона "Космај 1", саграђеног 1974.године, и Улице Владимира Томановића. У оквиру њега, биће смештена, одржавана и допуњавана енергијом електробус возила.

- У оквиру саобраћајне површине, поред погона "Космај 2", планира се и локација "Мала аутокоманда", предвиђена за смештање постојећих садржаја ГСП "Београд", уговорени превоз и унутрашњи транспорт, централни ремонт и електро-грађевинску оперативу - пише у документацији.

У оквиру плана, предвиђено је проширење Мокролушке улице, која би требало да има по две саобраћајне траке за оба смера, а којом ће се стизати до ових погона. Од постојеће окретнице Медаковић 3 до будућег тролејбуског депоа планирано је да тролејбуси возе Спољном магистралном тангентом и даље саобраћајницом Нова 1 и Улицом Владимира Томановића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рециклажом до мањих рачуна за одношење смећа

РАСПРАВА О ПЛАНУ У ОКТОБРУ

ЈАВНА седница Комисије за планове Скупштине града Београда одржаће се у згради Градске управе града Београда, у Краљице Марије, 24. октобра 2019. године у 13 часова. У току јавне расправе, сви присутни могу образложити примедбе пред Комисијом за планове Скупштине града Београда.