Непријатни мириси поново муче Београђане, а ево и када ће да нестану

Novosti Online

среда, 04. 09. 2019. у 18:30

Непријатни мириси поново муче Београђане, а ево и када ће да нестану

Фото: Д. Миловановић

У Градском заводу за јавно здравље кажу да се непријатни мириси у Београду, по правилу, осећају почетком августа када су температуре ваздуха високе

Непријатни мириси данас поново, овог пута у целом граду. Последњи пут се то догодило почетком августа, када су температуре биле близу 40 степени, данас 15 мање, па опет исто.

Из Градског завода за јавно здравља стигло је објашњење – кад се промене временске прилике, нестаће и ови непријатни мириси.

Одахнули смо од врућине, али се нисмо надисали свежијег ваздуха. Најтеже је онима који живе у близини Миријевског потока, Топчидерске реке, канала Галовица. Данас су се на непријатан мирис жалили су и житељи Бановог брда, Новог Београда, Миријева.

Одахнули смо од врућине, али се нисмо надисали свежијег ваздуха. Најтеже је онима који живе у близини Миријевског потока, Топчидерске реке, канала Галовица. Данас су се на непријатан мирис жалили су и житељи Бановог брда, Новог Београда, Миријева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -НЕПРИЈАТНИ МИРИСИ УПЛАШИЛИ БЕОГРАЂАНЕ: Испарења с река и из колектора

У Градском заводу за јавно здравље кажу да се непријатни мириси у Београду, по правилу, осећају почетком августа када су температуре ваздуха високе, а водостај Саве и Дунава низак, па се фекалије задржавају и распадају у приобаљу.

"Кључна места су тамо где има највише колектора, где се изливају непрерађене фекалне воде. Поред чукаричкг рукавца и рукавца на Ади Хуји, ту су сва друга места где је низак водостај и где се јављају стајаће воде. То може да се догоди и у близини Великог села, низ Дунав или Галовице, али то све зависи од случаја до случаја и од количине која је изливена", каже Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље.

Други пут за месец дана непријатан мирис осетио се у целом граду. Разлог – временске прилике.

"Јуче и ових дана, када је дошло до захлађења, охладила се површина земље. Дошло је до промене барометарског притиска, самим тим су се променили услови у атмосфери и стекли су се услови да се мирисне компоненте које настају распадом органске материје, прошире на територију града. Оно што је јако битно да кажемо јесте то да ми у градском Заводу за јавно здравље свакодневно вршимо контролу ваздуха и да загађујуће материје, које су прописане уредбом, њихове концентрације нису повећане, што значи да не постоји опасност по здравље људи", истиче Шоштарић.

Непријатан мирис дакле, не нарушава нам здравље, али нам квари расположење. Треба се привићи јер ће тако бити, кажу стручњаци, и наредних неколико дана.

(РТС)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Maja

04.09.2019. 18:45

Bla bla bla.....pre samo 4 godine nije bilo tog smrada ....a i onda je bio nizak vodostaj... ..

deki

05.09.2019. 08:09

@Maja - Postovana Majo,razlog je taj sto Al Dahra-na PKB-u razbacuje na zemlju kokosije i govedje djubre.Gradski celnici ne smeju da zucnu Al Dahri i to je to.Naravno da se pre 4 godine nije nista osecalo jer je PKB vodio racuna o tim stvarima ali Arapi su sklopili ugovor sa "drzavom" i sada udisite mio mirise koliko zelite.Ovo ce se desavati i narednih 100 godina.Prica o smanjenju vodotokova nema veze sa ovim.Razlozi se prikirvaju kao i razlozi za uzase u drzavi za milion drugih stvari.

Sadjitarius

06.09.2019. 14:54

Šta bre više lažete ovaj narod!!! Recite pravu istinu ako imate m.....a!?