До првог септембра биће завршено неколико великих инфраструктурних пројеката, па ће у Београду, нарочито у центру, бити мање раскопаних улица, грађевинских машина, а тако и мање саобраћајне гужве, обећава заменик градоначелника Београда Горан Весић.

До тада ће, каже за Танјуг, бити завршени реконструкција Трга републике, Карађорђеве улице, Топличиног венца и део радова на потезу од Вуковог споменика до Калемегдана.

У Карађорђевој улици од првог септембра почеће да се одвија аутомобилски и трамвајски саобраћај, рекао је он и додао да је обнова те саобраћајнице велики пројекат у оквиру кога је замењена комплетна инфраструктура, укинута железничка пруга, тротоари проширени…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Нова градилишта и после 1. септембра

"Улицу која је за пешаке била потпуно неупотребљива сада смо прилагодили и то ће бити права уређена градска саобраћајница”, рекао је Весић и додао да ће се после првог септембра наставити са преосталим радовима на уређењу тротоара и савског кеја.

Како је појаснио, кеј ће бити уређен на потезу од Бетон хале до Бранковог моста, а требало би да буде завршен до краја јануара следеће године.

"Читав овај потез биће потпуно уређен и изгледаће потпуно другачије", истакао је Весић и додао да ће на савском кеју бити бициклистичке стазе, стазе за шетање, дечија игралишта…

Карађорђева улица није једини инфраструктурни пројекат који ће у Београду бити завршен до првог септембра јер ће до тада, истиче Весић, скоро 45 дана пре рока бити окончани и радови на Тргу републике.

Обнова тог трга почела је у августу прошле године, а Весић каже да ће грађани коначно имати уређен централни градски трг као што је случај у свим великим европским градовима.

Трг поплочан гранитним плочама са зоном успореног саобраћаја имаће, навео је, "смарт" клупе са соларним панелима, пуњачима за телефоне…

"То ће бити право место где ће моћи да се одржавају манифестације и Београд ће коначно добити свој трг онако како имају сви други велики градови", истакао је Весић.

Осим тога, до првог септембра биће завршена и обнова Топличиног венца и Парка војводе Вука.

"Све улице које су се радиле у склопу реконструкције Топличиног венца биће завршене", истакао је заменик градоначелника.

Навео је да ће у центру града бити постављено 17 потапајућих стубића са камерама и да ће у пешачкој зони саобраћати "врабац сервис" .

Реч је о четири електрична мини-буса која је Град већ набавио, а који ће бесплатно превозити грађане.

Када је реч о реконструкцији саобраћајница Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, односно комплетног потеза од Вуковог споменика до Калемегдана, Весић каже да ће и део тих радова бити завршен до првог септембра.

"Биће пуштен део пројекта ‘четири булевара’ од улице Старине Новака, Станоја Главаша до Таковске и на тај начин ће почети да се полако пушта део по део саобраћаја у ова четири булевара", додао је Весић.