ДУАЛНИ образовни профили ће, од септембра, постојати у десет средњих стручних школа у престоници. Иако је Закон о дуалном образовању донет пре две године, учење кроз рад у компанијама, почиње да се примењује пуном паром од септембра. Дуално образовање је део система средњег стручног образовања и то није тренутни пројекат, већ системска сарадња између образовања и привреде.

Како истичу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, овај концепт подразумева да се, кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу и усавршавају знања и вештине, предвиђене наставним планом и програмом. Уз сарадњу школа са Привредном комором Србије и послодавцима, "пишу" се курикулуми, "креира" настава и уписна политика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Обнова Савског трга: Нови булевар као обилазница

- Ове школске године уводимо дуални профил техничар мехатронике, који у себи обједињује знања из машинства, електротехнике и информатике - каже Душан Миловановић, директор "Политехнике" - Школа нових технологија. - Интересовање компанија је велико, а ђаци ће кроз рад учити у "Бошу", "Бал", "Монусу" и Ауто-кући "Самарџић". Ученици не могу бити дуже од шест сати у компанији, која има обавезу да ученику плати топли оброк, превоз и одређену надокнаду. У другој години они су један дан на "послу", а у трећој и четвртој по два дана недељно.

Према речима Горана Цвијовића, директора Ваздухопловне академије, то је једина школа у Србији која има дуално образовање на свим образовним профилима. Он истиче да је овај концепт наставе уведен пре две године и показао је одличне резултате. Ученици одлазе код послодаваца у трећој и четвртој години, а на списку су - Министарство одбране, МУП, "Ер Србија", "Јат техника""...

Законом о дуалном образовању предвиђена је, накнада за учење кроз рада код послодавца, у нето износу најмање 70 одсто минималне цене рада. Исплаћује се једном месечно, најкасније до краја текућег месеца за претходни, по сваком сату проведеном на учењу за рад.


Истраживање које је урадила Европска фондација за обуку, урађено међу школама и послодавцима, које су већ у дуалном систему, показало је да су они изузетно заинтересовани за сарадњу.

- Чак 90 одсто представника компанија је изразило жељу за наставком сарадње са школама у процесу реализације учења кроз рад, а 60 одсто послодаваца је спремно да запосли ученике након оваквог формалног школовања - наводе у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Алергични на амброзију све теже ће дисати

ШКОЛЕ

НА списку школа које се налазе у систему дуалног образовања, поред Ваздухопловне академије и "Политехнике" - Школе нових технологија су и: Техничка школа "Колубара" - Лазаревац, Техничка школа из Младеновца, Техничка школа "Змај", Техничка школа Обреновац, Пољопривредна школа "Београд", Трговачка школа, Саобраћајно-техничка школа и Грађевинска школа.


БРЖЕ ДО ЗАПОСЛЕЊА

Између 75 и 90 одсто ученика је нашло посао одмах након шест месеци од завршетка школовања, а 90 процената њих сматра да учење на два места у школи и компанији повећава шансу за запошљавањем, показује истраживање.

Око 85 одсто школа је у потпуности задовољно одлуком што су уписали неки од дуалних профила. Већина ученика наводи да је учење кроз рад у компанијама утицало на развој њиховог самопоуздања - 65 одсто, развој тимског духа - 72 одсто, одговорности - 58 одсто, мотивације за учење 52 одсто.