Алергични на амброзију све теже ће дисати

Ј. ДИНЧИЋ

уторак, 20. 08. 2019. у 14:28

Алергични на амброзију све теже ће дисати

Depositphotos

Концентрација полена је и даље изнад просека и требало би још да расте. У мерним станицама ниво овог алергена у "црвеној зони". Додатни проблем је што ветар може да пренесе полен и више од 100 километара

ПРЕМА најновијим подацима Агенције за заштиту животне средине концентрације полена амброзије у ваздуху тренутно су знатно изнад просечних вредности. У мерним станицама на Новом Београду и "Зелено брдо" на Звездари присутност полена ове коровске биљке налази се од прошле недеље у "црвеној зони", која означава високу концентрацију, са тенденцијом раста у наредним данима.

Међутим, иако је најављивано да ће амброзија алергичнима сметати тек од средине месеца, повећана присутност ове инвазивне коровске биљке бележи се још од почетка августа. Алергичнима би спас, барем привремен, могле да донесу само кише. Међутим, према прогнозама метеоролога, падавине, које могу да утичу на смањене присуства амброзије, не очекују се у наредних десет дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фонтана на Тргу Николе Пашића остаје и после реконструкције

- Највеће концентрације полена су у преподневним сатима, а свакако да су најугроженији суграђани који живе близу река, као и око неуређенх зелених површина - објашњавају стручњаци. - Додатни проблем је што ветар може да пренесе полен и више од 100 километара са места извора, тако да не би требало да изненади чињеница да полен може доспети у нашу престоницу и са оближњих њива ван Београда.

Иако су надлежне екипе Завода за биоциде и медицинску екологију активно радиле на сузбијању ове коровске биљке још од маја, позитивни резултати су једва видљиви. Мониторингом је било предвиђено да буде уништено 120 хектара, што су надлежне екипе и покосиле. Међутим, највећи проблем су површине пољопривредног карактера и приватне парцеле које су грађани дужни сами да косе, а које ретко ко одржава.

Такође, Уредбом о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија, а у оквиру Одлуке о комуналном реду, власници парцела се обавезују на уништавање ове биљке. Због неуништавања амброзије, корисници и газде земљишта могу бити кажњени новчано, износом од 15.000 до 150.000 динара. Ако се казна плати у року од осам дана, износ се смањује за половину, што већина власника и користи, а ливаде пуне коровске биљке остају непокошене.

Фото ТанјугПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Аларми чувају вртиће од крађа

ПРЕПОРУКЕ

СТРУЧЊАЦИ апелују да особе које су алергичне на амброзију у шетњу по природи излазе само после кише, када је концентрација полена најмања. Препоручује се да затварају прозоре стана или аутомобила, да не суше веш напољу јер мокре ствари

сакупљају полен, као и да не излазе из домова у току преподнева јер је тада концентрација полена у ваздуху највећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Radivoje Lazarević

20.08.2019. 17:56

Na biciklističkoj stazi oko Beograda na vodi , hiljade i hiljade stabljika ambrozije debelih i velikih kao manja drveća...u centru grada..i to niko ne vidi...