Фонтана на Тргу Николе Пашића остаће и после реконструкције тог трга, која је планирана за следећу годину, изјавио је данас главни градски урбаниста Марко Стојчић, наводећи да ће изглед нове фонтане бити у највећој мери сличан садашњој.

Стојчић је у изјави новинарима на Тргу Николе Пашића поручио грађанима да буду безбрижни и да ће фонтана остати на том тргу, а да ће са решењем свакако бити задовољни.

"На Тргу Николе Пашића остаће фонтана", истакао је Стојчић, наводећи да се тренутно разрађује пројекат како би се дошло до фонтане која је савремена, прилагођена простору на којем ће бити и која ће, ако буде техничких услова, бити у функцији свих 12 месеци у години као фонтана на Славији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Премешта се рампа на Ади

"Оно што је сигурно, изглед фонтане ће у највећој мери бити сличан овоме каква је данас", казао је Стојчић.

Наводећи да је пре сада постојеће фонтане на истом месту постојала једна која је има врло сличан облик, Стојчић је казао да се управо у том смислу трага за решењем које ће бити нешто што је већ у памћењу Београђана као симбол града Београда.

Стојчић каже да ће се у наредних 10 до 15 дана, знати и коначан изглед фонтане, што ће бити показано свим грађанима, а да се до сада није излазило са званичним изгледом управо зато што је још у току фаза измена пројеката и прилагођавања онога што Београду и Београђанима треба.

Према његовим речима, 2015. године спроведен је конкурс за три трга, међу којима и за Трг Николе Пашића, а тада је предлог аутора био да се на том тргу нађе измењена фонтана од оне каква је сада.

Разлози аутора за промену фонтане су, наводи Стојчић, то што је уочен потенцијал за већи пешачки простор, као и то што данашња фонтана у зимским месецима и када се не користи, често буде претворена у неку врсту депоније.

"У међувремену смо имали више разговора са њима и тренутно смо на становишту и оно иза чега одговорно стојимо јесте да ће на Тргу Николе Пашића остати фонтана", истакао је Стојчић.

Упитан за реконструкцију Трга Републике, Стојчић је навео да ће, како је и најављено, радови бити готови до 1. септембра, односно да ће од тог датума Београђани, након неколико месеци, моћи поново да уживају у том тргу.

"Нема ничега што би могло да успори радове и продужи тај рок, тако да се 1. септембра видимо на Тргу Републике", казао је Стојцић и позвао све грађане престонице да 7. септембра присуствују на културном догађају у организацији Народног позоришта на Тргу и виде како реконструисан изгледа у пуном светлу.